20 aug. 2020 | 09:56

Prima inimă crescută în laborator se poate dovedi o revoluție în medicină

ACTUALITATE
Prima inimă crescută în laborator se poate dovedi o revoluție în medicină

O echipă de oameni de știință a dezvoltat un model în miniatură al inimii umane. Ei speră că organul artificial îi va ajuta să înțeleagă mai bine dezvoltarea inimii fetale și a bolilor congenitale de inimă.

Cercetătorii Universității de Stat din Michigan au folosit celule stem adulte și o metodă care imită dezvoltarea embrionară și fetală. Acestea au fost capabile să genereze o mini inimă funcțională, completă, cu camere și țesut vascular, în doar câteva săptămâni. Acest lucru le-a permis să urmărească, în timp real, procesul de creștere a inimii umane fetale.

„Un model de inimă umană este precis pentru studierea bolilor cardiovasculare, fără a folosi material fetal sau a încălca principiile etice. Acesta constituie un mare pas înainte”, a spus profesorul MSU Aitor Aguirre, autorul principal al unei lucrări care detaliază cercetarea.

Acest demers va fi util în prevenirea și tratarea bolilor de inimă

Acum folosesc metoda pentru modelarea și studierea bolilor congenitale de inimă. În timp ce încă perfecționează procesul, cercetătorii consideră că aceste organoide ale inimii umane ar putea fi folosite pentru a studia și alte afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi cardiotoxicitatea indusă de chimioterapie și efectele diabetului asupra inimii fetale în curs de dezvoltare.

„Aceste inimi minuscule constituie modele incredibil de puternice în care să studiezi tot felul de afecțiuni cardiace cu un grad de precizie nevăzut înainte”, a spus Aguirre. „În laborator, folosim în prezent aceste inimi organoide pentru modelarea bolilor cardiace congenitale – cel mai frecvent defect de naștere la om care afectează aproape 1% din populația nou-născutului”, a completat Aguirre. „Cu organoizii noștri cardiaci, putem studia originea bolilor cardiace congenitale și putem găsi modalități de a le opri”.

Există foarte mult interes pentru creșterea și tipărirea inimilor umane. Cercetătorii de la Chicago la Tel Aviv au imprimat inimi 3D din celulele derivate de la pacienți, iar cercetătorii din Japonia au transplantat țesutul cardiac crescut în laborator într-o inimă umană.