Președintele Trump, convins de responsabilitatea Chinei pentru pandemie: ”Vorbim de foarte mulți bani”

Președintele Trump, convins de responsabilitatea Chinei pentru pandemie: ”Vorbim de foarte mulți bani”
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
10:20 28.04.2020

Încercând să fugă pe cât posibil de responsabilitatea dezastrului de proporții astronomice din Statele Unite, Donald Trump vine cu noi atacuri la adresa Chinei.

Statele Unite ale Americii au depășit pragul de un milion de cazuri de coronavirus înregistrate, cu aproximativ 57.000 de decese. În contextul în care unul dintre oameni infectați ai planetei este american, această performanță nu este nici pe departe un subiect de mândrie pentru administrația de la Washington, condusă de Trump.

În timp ce președintele american visează la relaxarea economiei, s-a gândit că ar fi un moment bun să atace din nou China printr-un set de declarații destul de agresive. Fără a avea neapărat argumente în acest sens, Donald Trump a atras atenția asupra unor ”investigații serioase” care vizează startul pandemiei și reacția autorităților chineze la primele cazuri.

„Facem investigaţii foarte serioase …Suntem nemulţumiţi de China. Credem că boala ar fi putut fi stopată la sursă. Ar fi putut fi oprită rapid şi nu s-ar fi răspândit în lumea întreagă”, a declarat Trump în cea mai recentă conferinţă de presă de la Casa Albă. Cu alte cuvinte, el este convins că oficialii de la Beijing sunt unicii vinovați pentru inabilitatea americanilor de a face față mai bine pandemiei.

Este important de reținut că acesta este discursul săptămâna aceasta. Acum câteva zile, Organizația Mondială a Sănătății era în vizorul lui Trump ca un posibil țap ispășitor. „Sunt multe modalităţi prin care putem să le angajăm responsabilitate şi realizăm o anchetă foarte serioasă” în legătură cu acest subiect, a adăugat preşedintele SUA.

Întrebat dacă se gândește să ceară despăgubiri financiare autorităților chineze, cum au făcut nemții, Trump nu a ezitat. „Vorbim de mult mai mulţi bani”, a răspuns preşedintele miliardar. „Nu am stabilit încă suma finală, dar este foarte ridicată”, a adăugat el. „Nu au fost daune doar în SUA, ci în lumea întreagă”, a explicat Trump, potrivit AFP. Ca referință, în publicația germană Build se atrage atenția asupra unui scenariu în care nemții au cerut 165 de miliarde de dolari despăgubire din partea Chinei.

„Nu vom uita niciodată aceşti oameni care au fost sacrificaţi din cauza unei incompetenţe sau poate a altceva, într-un moment în care ei ar fi putut proteja lumea”, a mai declarat preşedintele american, încercând să apeleze la coarda sensibilă a alegătorilor. Acest set de afirmații vine după alte amenințări la adresa Chinei de pe 18 aprilie. Atunci, Donald Trump a avertizat China că s-ar putea confrunta cu „consecinţe” dacă este „responsabilă în mod conştient” de pandemia cu noul coronavirus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI