10 sept. 2020 | 11:02

Premiile Oscar se vor obține mai greu: noi criterii de nominalizare

ENTERTAINMENT
Premiile Oscar se vor obține mai greu: noi criterii de nominalizare

Filmele care speră la o nominalizare pentru cel mai prestigios premiu din industrie, Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine, vor trebui să îndeplinească noile standarde de diversitate până în 2024, pentru a putea fi eligibile.

Conform noilor criterii, care intră în vigoare în decursul următorilor 4 ani, filmele vor trebui să demonstreze că satisfac două dintre cele patru mari categorii de diversitate, care includ actori, povești și echipe creative din grupuri minoritare.

„Trebuie să se extindem aria pentru a reflecta diversitatea populației noastre globale atât în procesul de creare de filme, cât și în ceea ce privește publicul carele urmărește”, a spus Dawn Hudson, director executiv al Academiei de Filme.

“Credem că aceste standarde de incluziune vor fi un catalizator pentru schimbări esențiale și de lungă durată în industria noastră”.

Alte categorii, inclusiv cel mai bun actor și cea mai bună actriță, nu vor fi afectate de noile criterii de diversitate, menționează theaustralian.com.

Cum arată filmul ideal conform noilor criterii?

Pentru a îndeplini noile standarde, cel puțin unul dintre actorii principali sau un actor secundar important trebuie să fie dintr-un grup subreprezentat.

Povestea principală trebuie să se concentreze, de asemenea, asupra unui grup subreprezentat sau 30% din rolurile minore trebuie să aparțină la două dintre următoarele categorii: femei, rase sau etnii subreprezentate, LGBTQ sau cu persoane cu dizabilități cognitive sau fizice.

Academia a acordat pentru prima dată anul acesta Premiul Best Picture unui film într-o limbă străină: Parasite, în regia sud-coreeanului Bong Joon-ho.

Pentru a fi eligibile, filmele pot îndeplini, de asemenea, alte criterii, inclusiv oferirea de training-uri plătite sau oportunități de instruire grupurilor subreprezentate.

Alternativ, există criterii pentru dezvoltarea publicului, printre care se numără și sugestia pentru studiouri de a avea mai mulți directori interni din grupuri subreprezentate în industrie.

Au luat măsurile necesare

Nominalizările la Oscar au fost întâmpinate cu critici din ce în ce mai mari în ultimii ani. O analiză a revistei Time din 2016 a arătat că doar 6,4% dintre cei nominalizați la actorie de la începerea premiilor Oscar în 1929 au fost actori care nu sunt albi.

În acel an, premiile anuale ale academiei au fost boicotate de mai multe figuri importante din industrie, printre care regizorul Spike Lee și actorul Jada Pinkett Smith, după ce au dezvăluit că lista celor nominalizați era în totalitate “albă” pentru un al doilea an consecutiv.

Anunțul din această săptămână urmează unei inițiative din acel an, numită A2020, prin care organizația își propunea să dubleze numărul de femei și de persoane care aparțin unor comunități etnice subreprezentate din componența sa.

Pentru a fi luați în considerare pentru Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine în 2022 și 2023, concurenții vor trebui să documenteze modul în care îndeplinesc noile standarde înainte de a deveni obligatorii în 2024.

În iunie, academia a adăugat 819 artiști și directori la grupul său de membri, pentru a atinge obiectivele A2020, dublând membrii de sex feminin de la 1446 la 3179. Numărul de membri activi din comunități etnice și rasiale subreprezentate s-a triplat de la 554 la 1787.