31 ian. 2020 | 12:06

Premieră în medicină: medicamentul creat de inteligența artificială va fi testat pe oameni

ACTUALITATE
Premieră în medicină: medicamentul creat de inteligența artificială va fi testat pe oameni
Hal Gatewood / Unsplash

Inteligența artificială a fost folosită pentru crearea unui nou medicament, iar acum acesta urmează să fie testat pe oameni.

Într-o premieră din medicină, un nou medicament creat cu ajutorul inteligenței artificiale va ajunge să fie testat pe subiecți umani. Cercetătorii speră să reușească să trateze pacienții care suferă de tulburare obsesiv compulsivă (OCD).

Cercetătorii îl consideră un pas extrem de important în direcția facilitării procesului de creare de medicamente. Asta pentru că, în primul rând, inteligența artificială a reușit să dezvolte acest medicament în doar 12 luni. În comparație, pentru ca un medicament să ajungă în acest stadiu (în care este gata pentru a fi testat pe oameni) este nevoie, în mod obișnuit, de aproximativ cinci ani.

Medicamentul a fost creat de startup-ul britanic din domeniul farmaceutic, Exscientia, și de compania farmaceutică japoneză Sumitomo Dainippon Pharma. Prima fază a testelor urmează să înceapă în Japonia. În cazul în care acestea vor avea succes, testele se vor extinde la nivel global.

Cum inteligența artificială a creat un nou medicament

Pentru dezvoltarea medicamentului a fost, evident, necesară crearea unui algoritm.

Molecula cunoscută sub numele de DSP-1181 a fost creată cu ajutorul acelui algoritm, care a trecut prin compuși potențiali, comparându-i cu o foarte amplă bază de date de parametri.

Până acum, inteligența artificială a mai fost folosită în domeniul medical pentru diagnosticarea pacienților sau interpretarea rezultatelor analizelor, însă crearea unui nou medicament este ceva mai puțin obișnuit. Noutatea constă și în faptul că acesta va fi testat pe subiecți umani.

„Există miliarde de decizii necesare pentru a găsi moleculele potrivite și este o decizie uriașă pentru a crea un medicament cu foarte mare precizie”, a spus profesorul Andrew Hopkins, chief executive al Exscienta.

Compania lucrează deja la potențiale medicamente pentru tratarea cancerului și bolilor cardiovasculare și speră să aibă o altă moleculă pregătită pentru studii clinice până la sfârșitul anului.