Povestea mai puțin cunoscută a Woodstock: cum s-a derulat cel mai popular festival în timpul unei pandemii

Povestea mai puțin cunoscută a Woodstock: cum s-a derulat cel mai popular festival în timpul unei pandemii

Woodstock este unul dintre cele mai populare festivaluri din lume, însă mai puțin cunoscut este faptul că s-a petrecut, de fapt, în timpul unei alte pandemii.

În prezent, pe timpul pandemiei de coronavirus, toate evenimentele din 2020 cu prea multe persoane au fost anulate sau amânate. Totuși, acesta nu a fost cazul în timpul unei alte pandemii care a avut loc în 1968. De fapt, în anul următor, deși pandemia nu se terminase încă, a avut loc cel mai popular eveniment muzical al deceniului.

Este vorba despre pandemia de gripă din Hong Kong (virusul H3N2). A început în 1968 și a durat până în 1969 – 1970 și, în total, a cauzat undeva între un milion și patru milioane de decese. Totuși, mai puțin cunoscut este faptul că în această perioadă a avut loc Woodstock, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume. S-a desfășurat într-o fermă din statul american New York.

Woodstock a avut lot în timpul unei pandemii

Deși organizatorii se așteptau undeva la 30.000 de participanți, însă au apărut la festival câteva sute de mii de oameni. În timpul festivalului, s-au creat ambuteiaje pe o lungime de 32 de kilometri. Ca urmare, participanții la concert și-au abandonat mașinile și s-au deplasat pe jos spre locul unde urma să aibă loc. Organizatorii nu au avut nici destulă mâncare, nici apă și nici suficient spațiu în care mulțimea neașteptată  să aibă loc să doarmă.

Deși e adevărat faptul că Woodstock a avut loc în timpul unei pandemii, de fapt, festivalul nu s-a petrecut în timpul vârfului pandemiei.

Rata mortalității pentru pandemia din 1968 a fost semnificativ mai mică decât cea a COVID-19. Astfel, fără acoperire de știri de 24 de ore, resurse online și social media pentru a intensifica anxietatea publică, politicienii au fost sub mai puțină presiune pentru a acționa decât în prezent, spune Susan Craddock, profesor în cadrul University of Minnesota.

Sursa: Reuters