24 aug. 2020 | 15:10

Poți copia o cheie doar pe baza sunetului pe care îl face când descui ușa

ACTUALITATE
Poți copia o cheie doar pe baza sunetului pe care îl face când descui ușa

Cercetătorii au demonstrat că pot realiza o copie funcțională tipărită 3D a unei chei doar ascultând cum sună cheia când este introdusă într-o broască. Și nu ai nevoie de un microfon SF. Un smartphone sau o sonerie inteligentă se va descurca de minune dacă o poți apropia de încuietoare.

Poți urmări procesul în clipul următor:

Data viitoare când îți descui ușa, ar fi bine să încerci să introduci cheia cât mai ușor. Se pare că sunetul cheii tale introduse în lacăt oferă atacatorilor tot ce au nevoie pentru a face o copie a acesteia.

Pare puțin probabil, dar cercetătorii de securitate spun că au dovedit că seria de clicuri metalice care se aud, realizate pe măsură ce o cheie pătrunde într-o încuietoare pot fi acum descifrate prin intermediul unui software de procesare a semnalului, pentru a dezvălui forma precisă a secvenței de creste de pe cheie. Știind acest lucru (tăietura cheii), o copie a acesteia poate fi apoi imprimată 3D.

Software-ul SpiKey poate face o copie după o cheie

Soundarya Ramesh este doctorand în al treilea an în Informatică la Universitatea Națională din Singapore și interesele ei de cercetare gravitează în jurul securității și vieții private a sistemelor ciber-fizice. Ea și echipa ei au demonstrat cum se poate face o astfel de copie.

După ce au un fișier audio cu inserarea cheii, software-ul de inferență va lucra la filtrarea semnalului, pentru a dezvălui clicurile puternice, metalice. Aceste clicuri sunt esențiale pentru analiza inferențelor: timpul dintre ele permite software-ului SpiKey să calculeze distanțele dintre crestele cheii și ceea ce lăcătușii numesc „adâncimea de îmbinare” a acestor creste. Practic, cât de profund se taie în creasta cheii. Dacă o cheie este introdusă la o viteză non-constantă, analiza poate fi distrusă, dar software-ul poate compensa mici variații de viteză.

Rezultatul este faptul că software-ul SpiKey produce cele mai probabile trei modele cheie care se vor potrivi cu încuietoarea folosită în fișierul audio.