VIDEO Casa printată 3D în care te-ai putea muta, dacă te-ai săturat de viața la bloc

VIDEO Casa printată 3D în care te-ai putea muta, dacă te-ai săturat de viața la bloc

Cea mai mare imprimantă 3D din Europa a creat o întreagă casă, înaltă de două etaje, o realizare a companiei belgiene de construcții durabile Kamp C. Potrivit companiei, este cea mai mare casă tipărită dintr-o dată, cu o imprimantă fixă, din istorie.

Imprimanta de 9 pe 9 metri funcționează la fel ca alte imprimante 3D mai mici – cu excepția că folosește un beton special amestecat, pentru a construi strat după strat. Un astfel de proces are avantaje cheie față de construcțiile convenționale: este semnificativ mai rapid, este mult mai eficient cu utilizarea materialelor și ar putea chiar reduce costurile de construcție.

„Rezistența la compresie a materialului este de trei ori mai mare decât cea a cărămizii convenționale de construire rapidă”, a declarat pentru New Atlas Marijke Aerts, managerul de proiect. „Pe lângă fibrele din beton, cantitatea de armătură de metal folosită este extrem de limitată. Ca urmare a tehnologiei de imprimare utilizate, cofrajul plan din oțel a fost redundant, economisind aproximativ 60% din materiale, timp și buget”, a explicat el.

Casa în care chiar poți locui

Casa cu două etaje de 90 de metri pătrați este mai mult decât o structură locuibilă, este suficient de mare din punct de vedere tehnic și chiar oferă dotări durabile, cum ar fi panourile solare și încălzirea în pardoseală.

„Tipărirea acestei clădiri este o premieră mondială în domeniul construcțiilor”, a declarat Emiel Ascione, manager de proiect la Kamp C, pentru Digital Trends. „Arată industriei construcțiilor accesibilitatea și potențialul acestei tehnici”, completează acesta.

Casa printată – dau asigurări experţii – este la fel de solidă ca una tradiţională. Iar costurile cu utilajul de printare, e drept, scump, pot fi amortizate, după ce mai multe astfel de clădiri vor fi predate la cheie.

Imprimanta controlată de computer, în valoare de 300.000 de euro, a urmat cu cea mai mare precizie proiectul, ridicând zidurile în mai puţin de două zile şi jumătate, mai exact 58 de ore.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: