Populația planetei va exploda, înainte să scadă brusc: ce spun experții

Populația planetei va exploda, înainte să scadă brusc: ce spun experții

Natalitatea din multe locuri ale planetei este una cât se poate de problematică. În același timp, există colțuri de pe mapamond în care se nasc foarte mulți copii. Trendul va da naștere la un fenomen ciudat, conform experților.

Se estimează că populaţia lumii va atinge aproximativ 9,7 miliarde în 2064, înainte de a începe să scadă şi să ajungă la 8,8 miliarde de oameni în 2100, arată un studiu publicat în The Lancet, potrivit Mediafax.

Noul studiu este unul foarte interesant, mai ales din prisma faptului că intră în contradicție cu estimările ONU de creștere globală continuă a populației. Valoarea de 8,8 miliarde, cel puțin, este cu aproximativ două miliarde mai mică decât proiecțiile de acum câțiva ani.

Pentru a ajunge la aceste prognoze, experții de la Universitatea din Washington au luat în calcul factori precum îmbunătățirea accesului la contracepția modernă, dar și educația sexuală a fetelor și femeilor într-un număr din ce în ce mai mare de țări, cu excepția României, desigur.

Se estimează că în 188 din 195 de ţări analizate se va înregistra o scădere a fertilităţii până în 2100, conform estimărilor de la Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) de la şcoala de medicină a Universităţii din Washington.

Tot la capitolul pronosticuri, aceeași echipă de experți este de părere că discrepanțele majore de natalitate și fertilitate între țări vor duce la migrații masive și schimbări semnificative în rândul marilor puteri. În mod surprinzător, dacă pronosticurile se vor adeveri, Nigeria ar putea deveni una dintre principalele puteri economice ale lumii, alături de Statele Unite, China și India.

Deși este destul de dificil să ai o precizie foarte mare când vine vorba prognoze pe termen lung, aceeași echipă de analiști s-a mai aruncat la un scenariu interesant. Aparent, China urmează să devină cea mai puternică economie din lume în 2035, dar se estimează că, din nou, America va reveni pe primul loc în 2098, datorită aportului imigranţilor, au spus oamenii de ştiinţă.
Citește și: