Popularitatea rețelelor sociale ”alternative” a explodat: ce sunt Parler și MeWe

Popularitatea rețelelor sociale ”alternative” a explodat: ce sunt Parler și MeWe
Sursa foto: OLIVIER DOULIERY/AFP via Getty Images

Facebook și Twitter au fost foarte agresive în ultimele săptămâni în lupta împotriva dezinformării legate de campania electorală din SUA, dar există alternative.

Twitter a interzis reclamele politice pe platformă de aproximativ un an, dar, în ultimele săptămâni, a trebuit să facă un efort supra omenesc pentru a-l cenzura pe Donald Trump și declarațiile sale mincinoase. Facebook a făcut la fel, dar pentru că nimănui nu-i place să fie cenzurat, republicanii americani și toți ceilalți suținători ai președintelui Trump au migrat că alte rețele sociale.

Promovate ca instrumente de liberă exprimare, Parler și MeWe nu incorporează niciun instrument de filtrare sau verificare a informației. Orice îți trece prin cap poate ajunge pe aceste rețele sociale fără consecințe. Din acest motiv, popularitatea lor a explodat în ultima săptămână, de la publicarea rezultatelor la alegerile din SUA și de când Twitter a început să-l cenzureze pe Trump.

Câteva milioane de utilizatori noi s-au înscris pe cele două rețele sociale alternative în ultimele zile. Parler și MeWe ocupă două din primele trei poziții din clasamentul de popularitate al Apple AppStore, după numărul de descărcări.

Dacă nu era evident deja, cele două aplicați nu sunt noi, dar seriviciul pe care îl oferă este de mare interes acum când extremiștii caută noi soluții pentru a-și împărtăși opiniile. Ajută și faptul că sunt promovate de lideri politici americani. Senatorul american Ted Cruz a făcut mai multe referințe la Parler în ultima perioadă.

Din 3 noiembrie și până în prezent, Parler a fost descărcată doar din Apple AppStore de 2 milioane de ori, conform datelor agregate de Sensor Tower. Fondatorul serviciului, John Matze, a confirmat că aproximativ 4,5 milioane de conturi noi s-au înregistrat pe site-ul său de vineri, când rezultatele alegerilor din SUA au devenit mai clare. Într-o scrisoare deschisă adresată utilizatorilor, Matze a spus cât se poate de senin că practicile de cenzură ale Facebook și Twitter din perioada alegerilor au sport popularitatea serviciului său.

MeWe, o altă rețea socială care se laudă cu absența reclamelor pentru că își taxează utilizatorii pentru funcții precum Dask Mode (Modul întunecat) a generat mai mult de un milion de utilizatori în ultima săptămână. Aplicația omonimă a fost descărcată de aproximativ 220.000 de ori.

Citește și: