Platforma IMM Invest, modificată, din nou: de data asta, din cauza băncilor – ”Am avut o întâlnire istorică şi în premieră”

Platforma IMM Invest, modificată, din nou: de data asta, din cauza băncilor - ”Am avut o întâlnire istorică şi în premieră”

Firmelor mici și mijlocii din România li s-a întins de curând o mână de ajutor prin programul IMM Invest. Din păcate, platforma a întâmpinat probleme majore, din prima zi. Acum, va suferi noi modificări, conform lui Câțu.

Prea puțini români sunt mulțumiți de modul în care funcționează platforma IMM Invest. Cu toate acestea, Florin Cîțu insistă pe acest proiect și face eforturi pentru a-l actualiza, din nou. De această dată, cauza schimbărilor este conformarea la pretențiile din domeniul bancar. Anunțul ministrului Finanțelor a devenit public la scurt timp după o întâlnire cu cei 22 CEO ai băncilor care activează pe teritoriul țării noastre. 

Schimbările sugerate de bănci se vor reflecta astăzi în ordonanțe de urgență. „Am avut o întâlnire istorică şi în premieră cu cei 22 de CEO ai băncilor din România care lucrează cu IMM Invest. Am avut problemele cu care s-au întâlnit cei care au apelat la IMM Invest pe de o parte, pe de altă parte am avut şi problemele pe care le-a întâmpinat sistemul financiar bancar, de exemplu: cererea pe care sistemul financiar-bancar a trebuit să o satisfacă într-o lună de zile era ceva ce aveau de satisfăcut în nouă luni de zile. Deci a fost un volum de muncă foarte mare şi în acea parte. Din acea discuţie au apărut câteva lucruri pe care trebuie să le corectăm pentru ca acest program să funcţioneze şi mai rapid. Le vom corecta mâine, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică ordonanţa de urgenţă a IMM Invest. Vom face acest lucru mâine în şedinţa de Guvern. Şi lucrurile se vor mişca şi mai rapid”, a declarat Cîţu, la Realitatea Plus.

În ceea ce privește activitatea băncilor pe perioada stării de urgență, acestea se pare că au fost asaltate cu cereri pentru amânarea plăților la rate. Aproximativ 200.000 de cereri au fost înregistrate, pentru un volum de credite în valoare de 3,3 miliarde de lei.

„În jur de 200.000 de cetăţeni au beneficiat de amânarea ratelor la bancă de până la 9 luni, cu un volum de credite de 3,3 miliarde de lei. Acestea sunt amânări pe Ordonanţa 37. În acelaşi timp, ştim că există şi programe ale băncilor. Numărul este mult mai mare dacă le luăm şi pe acelea în calcul. Tocmai pentru că a avut succes această măsură, deşi nu a fost primită cu braţele deschise în sistemul financiar bancar pentru că totuşi înseamnă costuri pentru sistemul bancar dar a fost o măsură de succes şi băncile s-au repliat şi dacă în primele zile dura două trei zile pentru un răspuns acum se fac lucrurile automat, am prelungit până pe 15 iunie perioada în care pot fi solicitate amânările de rate la bancă pentru că unele companii au intrat în dificultate mai târziu, nu în martie sau aprilie şi atunci să beneficeze şi acestea. Mă aştept să fie un număr mult mai mare, dar a fost un program de succes care a însemnat costuri pentru sistemul financiar bancar dar în acelaşi timp a ajutat un număr foarte, foarte mare de români să treacă peste această perioadă fără această grijă a ratelor”, a concluzionat ministrul Florin Cîţu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: