Fenomenul bizar din anumite țări: plasticul, mai ecologic decât hârtia

Fenomenul bizar din anumite țări: plasticul, mai ecologic decât hârtia

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) au descoperit că pungile de plastic sunt mai ecologice decât pungile de hârtie și bumbac, contrar credinței populare.

Echipa de cercetare a spus că acest lucru este adevărat în orașe și țări precum Singapore, cu zone metropolitane dens populate, unde deșeurile sunt în cele din urmă incinerate.

Oamenii de știință de la NTU au ajuns la această concluzie după ce au efectuat o analiză a ciclului de viață a cinci tipuri de pungi pentru a evalua impactul lor asupra mediului asociat cu producția, distribuția, transportul, colectarea deșeurilor, tratarea și eliminarea la sfârșitul vieții.

pungi de plastic studiu

Pungile reutilizabile, din plastic nețesut din polipropilenă, au fost cea mai ecologică opțiune, urmate de pungile de plastic de unică folosință din polietilenă de densitate mare.

Profesorul asistent Grzegorz Lisak, care a condus cercetarea, a declarat că descoperirea că pungile de plastic de unică folosință – tratate corespunzător – sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu a fost “surprinzătoare”.

Plasticul e ecologic, dacă îl reutilizezi îndeajuns.

“Este esențial să se evalueze implicațiile de la caz la caz pentru tratarea deșeurilor de plastic”, a spus directorul Centrului de Recuperare a Reziduurilor și Resurselor de la Institutul de Cercetare a Mediului și Apei din Nanyang.

Pungile de plastic reutilizabile trebuie refolosite de patru ori pentru a compensa emisiile create de procesul de producție al unei pungi de plastic de unică folosință.

“Mesajul nostru principal este că pungile de plastic reutilizabile sunt cea mai bună opțiune, cu condiția să fie refolosite de multe ori”.

“Într-un sistem de gestionare a deșeurilor metropolitan bine închis și bine structurat, cu tratament de incinerare, utilizarea pungilor de plastic poate fi cea mai bună opțiune disponibilă în prezent, cu condiția să nu existe scurgeri semnificative de deșeuri în mediu”, a adăugat Lisak.

Hârtia are implicații dăunătoare pentru mediu

Studiul a constatat și că potențialul de încălzire globală al pungilor de hârtie kraft este de 80 de ori mai mare decât cel al pungilor de plastic reutilizabile. Pungile de plastic de unică folosință și pungile create din bumbac au o amprentă ecologică de 10 ori mai mare decât cele produse din plastic reutilizabil.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că în procesul de fabricare a pungilor de bumbac și a celor de hârtie kraft, sunt necesare cantități mari de apă și resurse naturale, ceea ce creează o amprentă ecologică mai mare.

În locuri precum Singapore, unde deșeurile sunt incinerate, cronologia biodegradării hârtiei, bumbacului și a altor materiale biodegradabile este irelevantă. Astfel de pungi sunt potrivite pentru țările care folosesc depozite de deșeuri și regiuni cu scurgeri mai mari de deșeuri în mediul natural, a subliniat studiul. Cu toate acestea, oamenii de știință au spus că aceste pungi ar putea fi mai ecologice în viitor, îmbunătățindu-și metoda de producție, optimizând utilizarea resurselor și urmând practici durabile.

Echipa a recomandat utilizarea pe deplin a pungilor de plastic reutilizabile pentru a reduce consumul de pungi de plastic de unică folosință. Pe baza statisticilor din 2018, reducerea la jumătate a consumului de pungi de plastic de unică folosință pentru uz alimentar din Singapore ar putea preveni mai mult de 10 milioane de kilograme de emisii de CO2 pe an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: