Primul pas împotriva manipulării online: Photoshop a învățat să depisteze fotografiile modificate

Primul pas împotriva manipulării online: Photoshop a învățat să depisteze fotografiile modificate

Într-o perioadă în care a devenit aproape imposibil să-ți dai seama dacă ceea ce vezi pe internet este sau nu adevărat, creatorii Photoshop vor să dea o mână de ajutor.

În acest zile, în spațiul online, Adobe a organizat o conferință prin care dezvăluie cele mai noi proiecte ale sale. Printre ele se numără un instrument software de atribuire a creațiilor. Astfel, utilizatorii de Photoshop vor înțelege mai bine autenticitatea unei imagini și vor putea să acorde credit creatorilor, în mod pozitiv sau negativ

Noul mecanism face parte din Content Authenticity Initiative sau CAI. Inițiativa de Autenticitate a Conținutului va permite creatorilor să-și adauge numele, locația și istoricul de prelucrare a unei imagini, pe lângă etichete sau tag-uri. Astfel, conform Adobe, va exista un istoric clar de editare a fiecărei imagini, ca din poziția de utilizator să poți discerne între imagini autentice sau deepfakes, creații făcute din condei menite să te mintă, manipuleze.

În prima fază, Adobe a lansat CAI împreună cu Twitter și New York Times, în contextul în care numărul de imagini false sau modificate în diverse feluri a explodat. De atunci, inițiativa s-a extins și la alți parteneri importanți, precum Microsoft, BBC, Qualcomm și nu numai.

În clipul de mai jos, Adobe a demonstrat modul în care funcționează mecanismul pe o fotografie compozi, formată din fața unei persoane atașată pe o imagine stock, cumpărată. Prin intermediul algoritmului de atribuire, Photoshop a putut să identifice automat creatorul care a creat compoziția, cât și pașii pe care i-a urmat în procesul de editare.

În mod previzibil însă, Adobe a insistat pe faptul că funcția cu pricina poate fi dezactivată în orice moment. Din acest motiv poate fi utilizată doar în cazul în care un creator de conținut autentic își dorește asta. Cu alte cuvinte, pe termen lung, când mecanismul va fi răspândit suficient, vei putea să ai încredere doar în imaginile care vin însoțite de acele informații adiționale. Pentru mai multe detalii despre această inițiativă, poți accesa site-ul de mai jos.

Citește și: