Permis de conducere pe mobil. Unde găsești așa ceva?

Permis de conducere pe mobil. Unde găsești așa ceva?

Deși trăim în era digitalizării, unele lucruri sunt încă păstrate pe hârtie și, în cazul multora dintre ele, nu ne-am gândit să le transpunem în digital. Permisul de conducere poate fi un exemplu potrivit.

În cazul Uniunii Europene, reglementările au mers până într-acolo unde au armonizat aspectul permisului de conducere și modelul procedural pentru obținerea acestuia. Acest lucru se întâmplă încă din 2013. Însă de atunci, nu prea ne-am mai concentrat atenția asupra acestui tip de document.

Statele Unite, însă sunt la un alt nivel. Primul stat care a adoptat pentru testare un permis de conducere digital a fost Iowa, iar asta se întâmpla la scurt timp după ce europenii s-au văzut cu permisele lor armonizate, adică în 2014. De atunci, au urmat și alte state.

Încă un pas către permisul de conducere digital

Începând din 2021, locuitorii din Florida vor putea solicita un nou permis de conducere digital, care va fi ușor accesibil pe smartphone-uri și tablete, potrivit unui comunicat de presă al Thales, compania care va furniza permisele.

Thales a declarat că permisele de conducere digitale vor avea “aceeași valabilitate ca permisele de conducere tradiționale pentru a vă identifica, a face dovada vârstei și a privilegiilor de conducere a autoturismelor”.

Un rol suplimentar atribuit permiselor digitale va fi acela de a servi drept instrument de autentificare online.

“Sunt încântat de acest proiect de inovație care va face statul Florida un lider național în ceea ce privește identificarea mobilă sigură și de încredere”, a declarat Terry L. Rhodes, director executiv al Florida Department of Highway Safety and Motor Vehicles.

“Ne-am asumat un angajament susținut pentru modernizarea a fiecărui aspect al acțiunii departamentului nostru și a modului în care clienții accesează serviciile noastre, iar Thales va fi un partener excelent, pe măsură ce Florida pășește acum în viitorul identificării mobile”.

Thales a explicat că permisul de conducere pe mobil nu vor fi doar o imagine digitală a ID-ului, ci va avea o acreditare digitalizată sigură care poate fi verificată pentru autenticitate.

Încă nu a fost anunțată data exactă la care permisele de conducere digitale vor fi disponibile în Florida.

Cu toate că Uniunea Europeană nu s-a axat pe digitalizarea documentelor, câteva state de pe continentul european au anunțat implementarea unor proiecte prototip, printre care Țările de Jos (în 2016), Marea Britanie (2016), Finlanda (2018) și Norvegia (2019).

Citește și:
Etichete: