Pericolul la care te expui când ai așa ceva pe telefon. Cum te protejezi, conform experților

Pericolul la care te expui când ai așa ceva pe telefon. Cum te protejezi, conform experților
Sursa foto: Chad Madden / Unsplash

În ultimii ani, telefoanele au devenit principala țintă a atacatorilor cibernetici. De cele mai multe ori aceștia caută să instaleze pe telefoanele victimelor diverse programe de spionat, afișat reclame sau chiar criptat datele. Specialiști în securitate cibernetică explică ce se întâmplă.

Compania Kaspersky susține că a descoperit că 14,8% dintre utilizatorii care au fost vizați de malware sau adware în 2019 au suferit o infectare a partiției sistem. Asta face ca fișierele dăunătoare să fie imposibil de șters. Mai mult, aplicațiile preinstalate joacă și ele un rol important: în funcție de marca telefonului, riscul prezenței unor aplicații care nu pot fi șterse variază între 1-5% pentru dispozitivele low-cost și se ridică până la 27% în cazuri extreme.

O infectare a partiției sistem implică un nivel ridicat de risc pentru utilizatorii dispozitivelor infectate, întrucât o soluție de securitate nu poate accesa directoarele sistemului și, prin urmare, nu poate elimina fișierele dăunătoare.

Potrivit specialiștilor Kaspersky, acest tip de infectare devine un mod din ce în ce mai obișnuit de instalare a programelor adware – software creat pentru afișarea publicității nedorite. Infectarea poate avea loc pe două căi: amenințarea obține acces în sistem și instalează adware-ul în partiția acestuia, sau codul pentru afișarea anunțurilor publicitare ajunge în firmware-ul dispozitivului chiar înainte ca acesta să ajungă în mâinile utilizatorului.

Printre amenințările descoperite în directoarele de sistem, compania a găsit o varietate de programe dăunătoare – de la troieni care pot instala și rula aplicații fără știrea utilizatorului, până la publicitate mai puțin amenințătoare, dar cu toate acestea intruzivă.

În unele cazuri, modulele adware au fost preinstalate înainte ca utilizatorul să-și primească dispozitivul, lucru care putea duce la consecințe nedorite și neașteptate. De exemplu, multe telefoane au funcții care asigură accesul de la distanță către dispozitiv – dacă acestea sunt folosite abuziv, pot duce la compromiterea datelor de pe dispozitivul utilizatorului.

Câțiva furnizori au recunoscut instalarea de adware. În timp ce unii permit ca acesta să fie dezactivat, alții nu, și îl descriu ca fiind parte din modelul lor de afaceri, pentru a reduce costul dispozitivului pentru consumatori. Adesea, utilizatorul nu are prea mult de ales când opțiunile sunt cumpărarea dispozitivului la prețul integral sau puțin mai ieftin, dar cu publicitate pe viață.

Ce să faci ca să eviți riscurile?

Verifică recenziile altor utilizatori înainte de a achiziționa un dispozitiv. Iar dacă dispozitivul este infectat, verifică dacă există actualizări de firmware sau încearcă să instalezi un firmware alternativ, pe cont propriu. Desigur, utilizează o soluție de securitate fiabilă. Te poate ajuta să detectezi o serie de amenințări, inclusiv adware.

Etichete: