Banii intră direct pe card pentru acești români! Milioane de euro sunt în joc. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Banii intră direct pe card pentru acești români! Milioane de euro sunt în joc. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Guvernul a venit cu o veste excelentă pentru români. A avut la dispoziție un buget impresionant și acum are detalii despre cum au fost distribuiți banii.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a spus că Guvernul a reușit să vireze către fermieri mare parte din banii pentru subvenții. Oros susține că sumele plătite au depășit 2,76 miliarde de euro și 99,18% din fermieri au primit bani.

„Vreau să vă spun că, în prezent, deşi deadline-ul este 30 iunie 2020, au fost autorizaţi la plată peste 99,18% dintre fermieri şi s-au plătit până acum 2,76 miliarde de euro, atât din FEGA, FEADR, dar şi din bugetul naţional.”
Adrian Oros

Ministrul a vorbit și de calendarul măsurilor pentru care se pot depune proiecte în 2020. Primele trei deja au fost anunţate fermierilor. Acestea cuprind sprijinul pentru investiţii în acţiuni preventive menite să diminueze consecinţele dezastrelor naturale şi contribuţii la primele de asigurări.

„Este vorba de măsurile 5.1 şi 5.2 , care se derulează din 11 mai până în 31 iulie, având alocate sume de 13 milioane de euro, respectiv 3,6 milioane de euro. Apoi acea măsură 17.1 «Contribuţii la primele de asigurări» prin care încurajăm fermierii să îşi asigure culturile, iar pentru acest an am alocat 15 milioane de euro. Măsura se derulează începând din 11 mai până în 30 noiembrie 2020. Reamintesc că am făcut o procedură simplificată cu doar 4 documente, cu poliţa de asigurare, chitanţa, buletinul şi codul IBAN, fermierul poate accesa această măsură.”
Adrian Oros

Mai vin alți bani din iunie 2020

Ministrul a mai spus că, din iunie, vor mai fi lansate măsurile p[entru investiţiile de dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole – componenta irigaţii. Aceasta este măsura 4.3 pentru reabilitarea infrastructurii secundare. Au fost alocate 43 de milioane de euro.

Oros a spus că există sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole, măsură lansată tot în iunie, de 12 milioane de euro, înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol – două milioane de euro, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, lansare în iulie de data aceasta, şi alocare de 43 de milioane de euro.

„Vom da acestor beneficiari ai măsurii şi până la 50 de hectare teren în concesiune sau în arendă. Mai avem sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate, măsură care va fi lansată în august, cu două milioane de euro şi sprijin pentru activităţile de informare şi de promovare desfăşurate de grupurile de producători în cadrul pieţei interne, lansare în august, cu 4 milioane de euro. Acesta este calendarul măsurilor pentru anul acesta.”
Adrian Oros

Sursa: Agerpres
Etichete: