13 nov. 2020 | 17:53

Pandemia schimbă multe: de ce ai putea uita în viitor de programul 9-17

ACTUALITATE
Pandemia schimbă multe: de ce ai putea uita în viitor de programul 9-17

Pandemia a schimbat în multe privințe piața muncii și una dintre consecințe e că angajații vor schimbarea programului clasic de muncă. În viitor, așadar, ai putea uita de tradiționalul 9-17.

Piața muncii trebuie să se adapteze noilor vremuri și, mai ales, pretențiilor pe care le pot avea atât angajații, cât și angajatorii deopotrivă. Una dintre consecințe ar putea fi faptul că programul clasic 9-17 poate dispărea. Cel puțin așa sugerează concluziile unui studiu Kaspersky.

Potrivit cercetării, trei sferturi dintre angajați nu își mai doresc să revină la paradigmele tradiționale de lucru, cele de dinaintea pandemiei. Flexibilitate ar putea fi cuvântul de ordine.

Programul 9-17, pus sub semnul întrebării

Potrivit studiului Kaspersky, 74% doresc să reorganizeze modul tradițional de lucru după ce pandemia se va încheia și mai toată lumea revine la birou. În loc să se întoarcă la defășurarea activităților obișnuite de la job, angajații din întreaga lume își modelează acum un viitor de business în condițiile lor, indiferent dacă acest lucru înseamnă că își petrec mai mult timp cu cei dragi (47%), economisind bani (41%) sau lucrând de la distanță (32%).

Practic, studiul vine cu o concluzie clară: angajații sunt cei care, pe viitor, vor avea un cuvânt de spus mai apăsat.

Aproape doi din cinci lucrători (39%) își doresc să lase în urmă programul de lucru 09:00 – 17:00, iar numărul acestora este și mai mare pentru cei cu vârste între 25-34 (44%), sugerând o tendință în creștere. Un număr similar dintre aceștia (34%) sunt gata să spună adio birourilor fixe și aproximativ o treime (32%) vor să termine cu săptămâna de lucru de cinci zile.

Cercetarea a evidențiat, de asemenea, că aproape o treime (32%) dintre angajați consideră munca la distanță ca al treilea cel mai mare beneficiu care vine ca un avantaj secundar al pandemiei actuale, după timpul cu familia (47%) și economisirea banilor (41%).

„Ne confruntăm cu un moment definitoriu și foarte interesant. Este clar că această pandemie a accelerat transformarea digitală și a accentuat îmbinarea vieții noastre profesionale cu cea personală”, spune Alexander Moiseev, Chief Business Officer la Kaspersky. „Vedem acum că angajații folosesc tehnologia pentru a-și crea un nou viitor și care preiau conducerea în adoptarea schimbărilor, în căutarea unei mai mari libertăți și a flexibilității. Companiile au acum misiunea de a adapta și remodela locul de muncă modern, făcându-l mai productiv, mai sustenabil și mai maleabil.”