17 feb. 2020 | 16:47

Cercetătorii au creat organe transparente: cum vor ajuta la printarea 3D a unor organe funcționale

ACTUALITATE
Cercetătorii au creat organe transparente: cum vor ajuta la printarea 3D a unor organe funcționale

Cercetătorii au găsit o modalitate prin care să facă organe transparente, iar asta va ajuta pe viitor la printarea 3D a unor organe funcționale.

Aceștia au reușit să îndepărteze pigmentul organelor iar, ca rezultat, acestea au rămas transparente. Astfel, oamenii de știință pot înțelege mai bine interiorul complex al acestora, la nivel celular. Pentru asta, se folosesc de tehnica numită SHANEL (Small-micelle-mediated Human organ Efficient clearing and Labeling), prin intermediul căreia pot crea o „hartă” a organelor umane.

Scopul final este ca aceste „șabloane” 3D ale organelor transparente să poată fi folosite pentru printarea 3D a unor organe complet funcționale, gata să fie transplantate pacienților care au nevoie de așa ceva.

Cum au creat cercetătorii organe transparente

Până acum, singura metodă prin care experții puteau observa ce se întâmplă în interiorul organelor era prin disecarea efectivă a acestora și tăierea țesuturilor care le formează. Cea mai eficientă metodă de până acumm era tăierea unui organ în felii milimetrice pentru a observa toate detaliile din interiorul acestora.

Din acest motiv, cercetătorii au văzut necesară crearea unor organe transparente. Acest proces se bazează pe o tehnică numită „curățare optică”. Aceasta nu este folosită pentru îndepărtarea țesutului unui organ, ci pe transformarea acestuia în ceva transparent.

O echipă de cercetători din cadrul Munich Helmholtz Centre din Germania au scufundat organele într-o substanță chimică care menține structura chimică a țesutului, însă îndepărtează găsimile și pgimenții care blochează trecerea luminii. Astfel, în urma procedurii, cercetătorii pot observa structurile exacte ale neuronilor sau vaselor de sânge, de exemplu, dar și alte detalii microscopice din interiorul organlelor.

De asemenea, aceștia au creat în acest sens și un algoritm bazat pe deep learning care să analizeze sute de milioane de celule în 3D.

Cum va ajuta acest lucru la printarea 3D a unor organe funcționale

Echipa de cercetători lucrează acum la producerea de hărți detaliate ale unor organe complexe precum inima. Speră că acestea ar putea ajuta într-o bună zi la printarea unor organe 3D necesare pentru transplanturi. În esență, aceste hărți ar servi drept model pentru crearea de la zero a unor organe funcționale.

Aceset lucru ar ajuta la combaterea deficitului de organe care există în prezent în lume. În fiecare zi, 20 de persoane mor pentru că nu există suficiente organe pentru transplanturile de care este nevoie pentru supraviețuire. Soluția ar putea sta în aceste organe transparente.

„Cunoștințele detaliate despre structura celulară a organelor umane ne aduc cu un pas mai aproape de crearea de organe funcționale la cerere”, spune Dr. Ali Ertürk, liderul echipei de cercetători.