Orange scapă de amenda record: de ce ar fi avut de plătit peste 13 milioane euro

Orange scapă de amenda record: de ce ar fi avut de plătit peste 13 milioane euro

La final de 2018, Orange a fost amendată cu peste 14 milioane de euro. Amenda a venit de la Consiliul Concurenței și viza un caz din perioada 2011 – 2015, când Orange ar fi abuzat de poziția sa dominantă. Lucrurile s-au schimbat acum.

Consiliul Concurenței a confirmat, în ianuarie 2019, că Orange a fost amendată cu 64,92 milioane de lei (aprox.: 13,5 milioane de euro) pentru abuz de poziție dominantă. Operatorul ar fi limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la rețeaua sa de telefonie. Această firmă este un intermediar care se ocupă de transmiterea mesajelor comerciale prin numere scurte între companii și clienții operatorilor de telefonie mobilă.

În prezent, Orange România a câștigat procesul împotriva Consiliului Concurenței. Într-un alt dosar, Orange România a cerut în justiție anularea sancțiunii, dar Curtea de Apel București (CAB) încă nu s-a pronunțat, notează Profit.ro. Consiliul Concurenței a susținut că, în urma investigației, Orange România ar fi limitat accesul Simplus Invest la rețeaua sa prin diverse demersuri, cum ar fi refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte, respectiv închiderea anumitor numere scurte.

Investigația, derulată în 2016, a presupus inspecții inopinate atât la sediul Orange, cât și la sediile unora dintre agregatorii de plăți prin SMS. Existau indicii că aceste companii ar putea deține probe necesare autorității de concurență pentru o evaluare a comportamentului operatorului telecom.

Ce acuzații a adus Consiliul Concurenței operatorului Orange

„Companiile mari, care dețin poziții dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu față de partenerii lor și să creeze proceduri clare, transparente și rezonabile pentru situațiile ce justifică o limitare a accesului la rețeaua sa.”
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Deși e posibil să nu fi auzit de această Simplus, compania a fost principalul jucător din România, în perioada 2012 – 2013, pe piața de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte.

Înainte de amenda din 2018, Orange a primit o amendă și mai mare, de aproape 35 de milioane de euro în 2011 tot pentru abuz de poziție dominantă. Vodafone a fost în aceeași situație și a fost amendată cu 28,3 milioane de euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: