26 sept. 2020 | 09:00

Instalația de inteligență artificială pe care o poți vedea în București

ACTUALITATE
Instalația de inteligență artificială pe care o poți vedea în București

Ediția din 2020 a expoziției Art Safari a început în septembrie. În cazul în care nu ai ajuns să o vezi, acum e timpul. Una dintre cele mai inedite expoziții de artă are acum, pe lângă două colecții de artă, o instalație de inteligență artificială impresionantă.

One Night Gallery este prima galerie de new media art din România și curatoriază două colecții de artă la ediția din 2020 a Art Safari.

Trecând dincolo de cadrul convențional al artei – lucru definitoriu, aș putea spune – One Night Gallery prezintă instalația de inteligență artificială, Neural Mirror.

Te poți transpune în mod instantaneu în opere de artă

Instalația de inteligență artificială Neural Mirror este concepută cu ajutorul unor rețele neurale și al unui sistem de învățare aprofundată. Cu ajutorul Neural Mirror, publicul poate experimenta un transfer în timp real a propriei imagini în stil artistic.

“Oglinda” se bazează pe tehnologia Neural Artistic Style Transfer, o tehnică AI care poate extrage stilul vizual al unei opere de artă, pentru ca mai apoi să recreeze în acel stil specific, orice altă imagine sau chiar și înregistrări live.

Sistemul de funcționare din spatele instalației analizează lucrările artiștilor, învață și extrage trăsăturile acestora, înțelegând texturile, culorile, formele sau alte elemente de compoziție.

În urma procesului de învățare, această “oglindă” folosește elemente prelucrate anterior de AI și generează noi imagini și filmări. Acest lucru înseamnă că, în timp ce tu îți faci obișnuita poză în oglindă, doar că în fața acestei oglinzi speciale, vei fi transpus în universul imaginat de artiști, iar selfie-ul tău va fi unul cu adevărat memorabil.

Expozițiile din cadrul Art Safari, care cuprind două colecții de artă și instalația Neural Mirror, pot fi vizitate în spațiul Victoria Tower, până pe 27 septembrie, iar biletele pot fi cumpărate online. Pentru o experiență complet diferită de cele tradiționale, etajul 3 de artă contemporană este disponibil pentru un tur virtual.