24 aug. 2020 | 16:32

Cum arătau împărații romani: proiectul care îi „readuce” la viață

ACTUALITATE
Cum arătau împărații romani: proiectul care îi

Artistul Daniel Voshart a creat portrete fotorealistice ale împăraților romani cu ajutorul unor algoritmi inteligenți.

Inteligența artificială este un instrument fantastic pentru restaurarea fotografiilor și videoclipurilor vechi. Dar poate nu te-ai fi gândit că și statuile pot fi reconstituite în așa fel încât să pară readuse la viață. Busturile antice ale unor împărați romani  au fost transformate în portrete fidele color.

Portretele sunt creația designerului Daniel Voshart, care descrie seria ca fiind un proiect de carantină care a luat amploare mai mult decât ar fi crezut, relatează The Verge. Specialist VR în industria filmului, proiectele de lucru ale lui Voshart au fost suspendate din cauza Covid-19, și astfel a început explorarea unui nou hobby: colorarea statuilor vechi.

A început cu statuile împăraților romani și a terminat reprezentările inițiale ale primilor 54 de împărați în iulie, iar săptămâna trecută a lansat portretele actualizate.

“Ceea ce fac este o interpretare artistică a unei interpretări artistice”

portrete imparati romani

Pentru a crea portretele, Voshart a utilizat o combinație de mai multe software-uri și surse. Principalul instrument a fost însă un program online denumit ArtBreeder, care utilizează o metodă de învățare automată, cunoscută drept rețea adversară globală (global advesarial network- GAN) pentru modelarea portretelor și a peisajelor.

“Folosind instrumentul neural-net ArtBreeder, Photoshop și referințe istorice, am creat portrete fotorealistice ale împăraților romani. Pentru acest proiect, am transformat sau restaurat (fisurile, nasurile, urechile și alte elemente) 800 imagini cu busturi pentru a face cele 54 de portrete ale împăraților Principatului (27 Î.e.n – 285 e.n.)”, a menționat artistul.

 

portrete imparati romani
Scopul lui Voshart nu a fost pur și simplu să copieze statuile, ci să creeze portrete care sunt convingătoare prin ele însele.

“Scopul meu nu a fost să romanticizez împărații sau să îi fac să pară eroici. Pentru alegerea bustului sau a  sculpturilor, abordarea mea a fost să favorizez bustul care a fost făcut când împăratul era viu. Astfel, am ales bustul realizat cu cea mai mare măiestrie și unde împăratul era în mod stereotipic mai urât, teoria mea fiind că artiștii încercau să-și înfrumusețeze subiecții”, a explicat artistul.

portrete imparati romani nero
Procesul de transformare a statuilor, așa cum îl descrie artistul, a fost aproape alchimic, bazându-se pe un amestec atent de comenzi pentru a crea produsul finit.