Oameni arestați din greșeală, pe baza recunoașterii faciale: consecințele dezastruoase

Oameni arestați din greșeală, pe baza recunoașterii faciale: consecințele dezastruoase

Recunoașterea facială a ajuns să fie folosită de către autorități în mai multe țări de pe mapamond, iar consecinețele sunt dezastruoase. Oameni nevinovați sunt arestați din greșeală.

În timp ce recunoașterea facială pe care o vezi în filme face minuni de fiecare dată, realitatea este cu totul alta. Pentru a doua oară în SUA, un om nevinovat a fost arestat și risca să petreacă mult timp după gratii, din cauza ineficienței tehnologiei futuriste.

Cazul omului nevinovat s-a petrecut în Detroit, SUA, iar povestea sa a apărut în publicația Detroit Free Press. Poliția a arestat o persoană pentru că au fost convinși că a bagat mâna în mașina unui om prin geamul lateral, i-a luat telefonul acestuia și l-a aruncat de pământ, spărgându-i ecranul.

Conform algoritmului de recunoaștere facială, Michael Oliver a devenit suspect peste noapte și nu a ajutat nici faptul că victima l-a identificat eronat dintr-o serie de fotografii ca fiind persoana care i-a distrus telefonul. Din cauza incidentului din mai 2019, Oliver a ajuns în fața unui judecător pentru furt. A insistat pe faptul că nu a comis fapta, iar până la urmă dovezile i-au confirmat afirmațiile.

Făptașul care a fost imortalizat într-o filmare cu telefonul nu arată ca Oliver. În primul rând, Oliver are tatuaje pe mâini, iar acestea lipsesc de pe persoana responsabilă de fapta respectivă. Când avocatul apărării i-a arătat alte câteva fotografii victimei cu persoana arestată eronat, aceasta a recunoscut că a greșit prima oară. Ulterior, judecătorul a clasat cazul și a stabilit că Oliver este nevinovat.

Acesta a fost al doilea caz care a dus la arestarea unei persoane nevinovate prin recunoaștere facială. Din cauza sa, poliția din Detroit a schimbat regulile referitoare la utilizarea noii tehnologii în alte cazuri decât crime violente. În același timp, orice informații obținute prin recunoaștere facială vor fi analizate de procuror general înainte să fie folosite într-un proces.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: