24 nov. 2020 | 09:30

O ”greșeală norocoasă” a sporit eficacitatea vaccinului Oxford: cum a ajuns la 90%

ACTUALITATE
O ”greșeală norocoasă” a sporit eficacitatea vaccinului Oxford: cum a ajuns la 90%

Procesul de testare al vaccinurilor, de cele mai multe ori, este cât se poate de precis. În cazul vaccinului dezvoltat de Oxford și AstraZeneca, se pare însă că a existat o ”greșeală norocoasă”.

În urmă cu câteva zile, s-a confirmat că vaccinul celor de la Oxford are o eficacitate generală de 70%, una dintre cele mai mici valori pentru o soluție de prevenire a infecției cu Covid-19. Nu a durat însă mult și să revenit asupra respectivei valori.

Din câte se pare, a fost atinsă o eficacitate de 90% a virusului datorită unei erori în procesul de testare. Vaccinul a fost creat de la început pentru a fi administrat în două doze, la distanță de aproximativ o lună. Greșeala cu final norocos a implicat administrarea unei jumătăți de doză în prima etapă de vaccinare, completată o lună mai târziu cu o doză întreagă.

S-a ajuns la administrarea unei jumătăți de doză dintr-o greșeală norocoasă, a spus Mene Pangalos, vicepreședinte executiv cercetare și dezvoltare la AstraZeneca. Când cercetătorii universității Oxford au administrat vaccinul la sfârșitul lunii aprilie, ei au observat că efectele secundare precum oboseala, durerile de cap sau durerile la locul inoculării erau mai ușoare decât se așteptau. ”Așa că am verificat ce am făcut și am decoperit că doza de vaccin fusese înjumătățită”, a spus Pangalos.

În loc să anuleze testul sau să-l repornească, oficialii AstraZeneca au decis să continue procesul de testare dar să consemneze acest detaliu care a afectat nu mai puțin de 3000 de participanți la studiu. După o lună, toți participanții la studiu au primit o doză întreagă.

Circa 3.000 de oameni au primit jumătate de doză și apoi, după patru săptămâni, doză întreagă, datele colectate arătând că ei au fost protejați în proporție de 90%. În eșantionul mai mare, în care s-au administrat două doze întregi, eficacitatea a fost de 62%.

Cercetători nu înțeleg în mod exact ce s-a întâmplat, dar sunt de părere că jumătate de doză din vaccin declarează răspunsul imunitar al organismului într-o cu totul altă manieră. ”S-ar putea ca inocularea cu o cantitate de vaccin mai mică la început, urmată de o cantitate mai mare să fie o metodă mai bună de punere în mișcare a sistemului imunitar, ce oferă cel mai puternic răspuns imun și cel mai eficient răspuns imun”, a spus profesorul Sarah Gilbert de la Oxford University, cea care a condus studiile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele