Nu o să-ți pese, dar nu vor mai exista telefoane BlackBerry și e trist

Nu o să-ți pese, dar nu vor mai exista telefoane BlackBerry și e trist

A fost o perioadă în care terminalele BlackBerry erau sinonime cu ideea de smartphone. Din păcate, a apus de mult timp, iar altele noi nu vor mai exista.

Telefoanele inteligente de la BlackBerry vor dispărea pentru totdeauna odată cu încheierea parteneriatului dintre compania canadiană și TCL peste doar câteva luni. Ca referință, în decembrie 2016, cei de la TCL au licențiat brandul BlackBerry, tehnologia și patentele din spate pentru a crea dispozitive noi, cu Android. Din păcate, s-a dovedit a fi o idee proastră, nu s-a reflectat în vânzări fabuloase.

Înțelegerea dintre TCL și BlackBerry se va încheia pe 31 august 2020. Din acel moment, TCL nu va mai avea voie să creeze, producă sau comercializeze dispozitive BlackBerry. În contextul în care decizia a fost luată din lipsă de profitabilitate a investiției, este aproape imposibil ca altcineva să se mai arunce la o astfel de înțelegere.

Parteneriatul BlackBerry – TCL a început în 2016 cu primul val de dispozitive noi, DTEK50, DTEK60 și BlackBerry Keyone. Acestea au fost create de la zero de TCL, dar veneau preinstalat cu software creat de BlackBerry, pentru securitate sporită a datelor.

Compania BlackBerry nu va dispărea de pe piață. Va exista în continuare, dar va fi asociată cu alte activități decât realizarea de mobile. Va oferi în continuare servicii de securitate cibernetică pentru mediul enterprise, va optimiza și actualiza QNX, un sistem de operare foarte popular pentru aplicații din segmentul automotiv.

De partea cealaltă a baricadei, TCL va oferi suport tehnic pentru telefoanele vândute și va asigura garanția dispozitivelor până la 31 august 2022. În unele teritorii, în funcție de legislația locală, acea perioadă poate să crească, iar chinezii vor face tot ce pot ca toată lumea să fie mulțumită, cu excepția realizării de noi modele de BlackBerry.

Ca o scurtă istorie, BlackBerry a început ca RIM (Research in Motion), în urmă cu aproape 25 de ani. Primul terminal a fost Inter@ctive Oager 900 lansat în septembrie 1996. Numele de BlackBerry a fost folosit pentru prima oară în cazul pagerului BlackBerry 850 lansat în ianuarie 1999. BlackBerry Priv a fost ultimul telefon produs și comercializat de canadieni.