Nouă descoperire în chimie: catalizatorul care ar putea schimba procesele de producție

Nouă descoperire în chimie: catalizatorul care ar putea schimba procesele de producție

Noul catalizator pe bază de azot are potențialul de a transforma producția chimică la un cost mult mai mic și cu eficiență crescută, inclusiv pentru fabricarea de combustibili bio și fosili, electrocatalizatori și pile de combustie.

Oamenii de știință de la Departamentul American de Energiei al Ames Laboratory au descoperit un catalizator nemetalic pe bază de carbon, care are potențialul de a fi mult mai ieftin și mai eficient pentru multiple utilizări industriale.

În mod obișnuit, aceste procese industriale implică separarea unor legăturilor chimice puternice. Spargerea legăturilor se face cu ajutorul unor catalizatori care utilizează metale prețioase scumpe și rare, precum platina și paladiul.

Oamenii de știință au efectuat experimente cu un tip de catalizator eterogen, ansamblul azotic de carbon, precizează phys.org. În procesul de defășurare a experimentelor, a fost observat că proiectarea și amplasarea azotului pe suprafața de carbon au influențat considerabil activitatea catalitică a materialului.

Se consideră că atomii de nitrogen de pe suprafețele carbonului erau mai îndepărtați unii de alții, deoarece amplasarea apropiată a atomilor de nitrogen este instabilă din punct de vedere termodinamic.

Noii catalizatori prezintă activitate puternică și o selectivitate consecventă, atât în cazul reacțiilor produse în fază lichidă, cât și pentru cele produse în fază gazoasă, la temperaturi și/sau niveluri de presiune ridicate.

„Am descoperit că modul în care azotul a fost distribuit la suprafața carbonului este cu adevărat important. Pe parcursul procesului, am realizat că ceea ce vedem este un tip complet nou de activitate chimică”, a declarat Long Qi, cercetător al Laboratorului Ames.

„Descoperirea ar trebui să permită oamenilor de știință să proiecteze ansambluri de azot care pot realiza transformări chimice mai sofisticate și mai dificile fără a fi nevoie de metale de tranziție”, a declarat Wenyu Huang de la Ames.

„Aceasta se aplică în general multor tipuri diferite de transformări și procese chimice”. Progresele în domeniu sunt frecvente. Oamenii de știință si-au îndreptat atenția spre dezvoltarea unor noi tipuri de catalizatori în încercarea de a optimiza procesele industriale. În acest sens, o echipă de cercetători americani au dezvoltat un electrocatalizator capabil să transforme dioxidul de carbon și apa în etanol.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: