Substanța care poate transforma dioxidul de carbon în combustibil lichid

Substanța care poate transforma dioxidul de carbon în combustibil lichid

O echipă de specialiști americani a descoperit un nou electrocatalizator care are proprietăți de transformare a dioxidului de carbon și a apei în etanol de mare eficiență.

Catalizatorii măresc viteza de producere a reacțiilor chimice și sunt cheia multor procese industriale. De exemplu, catalizatorii sunt esențiali în ceea ce privește transformarea petrolului în benzină sau kerosen. În prezent, catalizatorii sunt utilizați în peste 80% din produsele manufacturate.

Pe de altă parte, etanolul este o materie primă pentru majoritatea producției de benzină și servește drept produs intermediar în industria cosmetică și farmaceutică.

Cum funcționează

“Procesul realizat cu ajutorul catalizatorului nostru contribuie la o economie circulară, prin reutilizarea dioxidului de carbon”, explică Di-Jia Liu, chimist al departamentului de Inginerie și Științe Chimice Argonne, Universitatea Chicago.

Acest lucru poate fi realizat prin conversia electrochimică a dioxidului de carbon emis de procesele industriale, precum centralele pe bază de combustibili fosili în materii prime la un preț rezonabil. Catalizatorul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători ai departamentului de Energie al Laboratorului Argonne în parteneriat cu Universitatea din Illinois de Nord. Acesta se constituie din atomi dispersați de cupru pe un suport de pudră de carbon.

Prin reacție electrochimică, acesta catalizator descompune particulele de CO2 și moleculele de apă. Apoi, sub un câmp electric extern, asamblează selectiv particulele descompuse pentru a forma etanol.

Capacitate de selectivitate a electrocatalizatorului este de peste 90%, iar procesul decurge stabil chiar și la un voltaj scăzut. CO2 este o moleculă stabilă, iar transformarea acesteia în alte molecule este, în mod normal, un proces costisitor din punct de vedere energetic.

Cu toate acestea, “am reușit să cuplăm procesul electrochimic de conversie a CO2 în etanol la un grilă electrică care utiliza resurse regenerabile”, a adăugat Liu. Echipa de cercetători a anunțat extinderea acestei descoperiri și plănuiește să colaboreze cu zona industrială pentru a dezvolta noi tehnologii. Pregătesc alți câțiva catalizatori obținuți prin utilizarea aceleiași metode, iar rezultatele sunt pozitive în ceea ce privește eficiența conversiei CO2 în alte hidrocarburi.

Citește și:
Etichete: