Noi detalii despre răspândirea virusului: umiditatea scăzută a aerului, un rol important

Noi detalii despre răspândirea virusului: umiditatea scăzută a aerului, un rol important

În fiecare săptămână, cercetătorii descoperă noi detalii legate de modul în care se răspândește sau se tratează noul coronavirus Covid-19. Acesta este cel mai recent episod dintr-un serial ce nu pare să se încheie prea curând.

În cazul în care umiditatea din casa ta sau din mediul tău de lucru este foarte scăzută, un nou studiu atrage atenția asupra faptului că ar putea reprezenta mediul propice pentru răspândirea virusurilor, inclusiv SARS-CoV-2. Mai mulți cercetători din Germania și India sunt de părere că o umiditate între 40 și 60% în spațiile închise are beneficii mai mari decât ai crede la prima vedere.

Pentru a trage aceste concluzii, s-au bazat pe nu mai puțin de 10 studii internaționale, cu aplicabilitate pe răspândirea virusurilor. Această analiză vine ca o confirmare suplimentară a faptului că spațiile interioare sunt prielnice răspândirii coronavirus, dar nu toate și nu în aceeași măsură. Coronavirusul se răspândeşte mai mult în interior, prin aerosoli, dacă nivelul de umiditate al aerului este scăzut. Asta spun mai mulţi cercetători de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Troposferică (TROPOS) din Leipzig şi laboratorul naţional de fizică CSIR din New Delhi.

Din acest motiv, cercetătorii recomandă în spațiile închise, dincolo de purtarea măștilor și distanțarea fizică, păstrarea unei umidități între 40 și 60%. Pentru a înțelege mai bine argumentul legat de umiditate relativă, trebuie să ai în vedere un argument simplu.

Cercetătorii susțin că, atunci când persoanele infectate tuşesc, respiră sau vorbesc, elimină picături mai grele de apă care ajung repede la sol. Alte picături, mult mai mici pe care le elimină în procesul respiraţiei, pot rămâne însă în aer minute în şir. Dacă aerul este uscat, cei din jur le pot absorbi foarte uşor prin mucoasa nazală.

Această realitatea științifică a fost confirmată și de către oamenii de știință români. „Particulele infectante, aceste picături Pfluge care se produc în momentul în care vorbim, respirăm, strănutăm sau tuşim, aceste particule care sunt responsabile pentru infecţie, există posibilitatea de a acumula umiditate din aer, şi cu această umiditate din aer prezenţa lor în aer şi timpul cât pot fi infectante poate fi mai scurt. Boala este în mare măsură cu transmitere aerogenă. Odată ce virusul a căzut pe sol, el nu mai poate ajunge sub nicio formă în celulele din alveolele pulmonare, acolo unde se poate replica. Şi dacă îl luăm de pe o suprafaţă, îl ingerăm, el ajunge cu mâncarea, cu modul de ingestie în stomac, unde este neutralizat instantaneu de către acidul gastric”, a declarat dr. Radu Ciornei, specialist în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.