06 aug. 2020 | 10:05

Nimeni nu știe când se sfârșește Universul și asta ar trebui să ne liniștească

ACTUALITATE
Nimeni nu știe când se sfârșește Universul și asta ar trebui să ne liniștească

Scenarii apocaliptice s-au făcut dintotdeauna, cu precădere anul acesta. Pentru cosmologul Katie Mack, înțelegerea faptului că modalitățile prin care Universul ar putea muri îi oferă un sentiment de confort și conexiune cu tot ce este în jurul ei.

Mack, un cercetător la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a declarat pentru BBC News că studierea modurilor în care Universul s-ar putea termina în orice moment – sau în viitorul îndepărtat – i-a oferit un sentiment ciudat de pace.

„Există ceva despre recunoașterea impermanenței existenței care te eliberează puțin”, Mack pentru BBC News.

Indiferent când va fi, sfârșitul timpului nu depinde de noi (dacă nu era evident)

Mack susține că mulți oameni pot simți că Universul se întâmplă în altă parte. Pentru ei, viața de zi cu zi nu este într-adevăr legată de evoluția cosmosului. „Iau personal această idee că întregul Univers are aceste procese pe tot parcursul timpului, dar, în principiu, mi s-ar putea întâmpla mie însămi: sunt în Univers și nu am nicio protecție împotriva acestui lucru”, a declarat Mack pentru BBC News.

Mack a adăugat că prin noua sa carte, „The End of Everything”, încearcă să „împărtășească puțin această teroare, ceea ce pare a fi șocant, însă totul vine în ajutorul oamenilor – să aibă o legătură mai personală cu ceea ce se întâmplă în Univers”.

Indiferent dacă este vorba despre moartea prin căldură, căderea în vid sau oricare dintre celelalte moduri teoretice prin care Universul nostru ar putea să dispară, Mack spune că oricare dintre aceste scenarii este probabil departe în viitor, dacă chiar se va întâmpla.

„Probabil că nu se va întâmpla nici în următoarele trilioane de ani și așa mai departe”, a declarat Mack pentru BBC News. „Dar, din punct de vedere tehnic, s-ar putea întâmpla oricând”, adaugă ea.

Katie Mack a declarat că oamenii de știință nu au habar de ce Universul timpuriu s-a extins în modul în care s-a întâmplat. Asta înseamnă că, de asemenea, nu au cum să spună când și cum se va termina.