Universul așa cum nu l-ai mai văzut niciodată: harta cu raze X

Universul așa cum nu l-ai mai văzut niciodată: harta cu raze X

Cea mai detaliată hartă cu Universul, cu găuri negre și stele care explodează a fost realizată de către oamenii de știință folosind raze X.

Cercetătorii au reușit să obțină cele mai impresionanate imagini cu Universul. Au folosit pentru asta date care provin de la instrumentul eRosita, montat pe telescopul germano-rus, Spektr-RG. Imaginile arată o mulțime de acțiuni violente din cosmos: vorbim despre cazuri în care materia este accelerată, încălzită și mărunțită. Mai concret, găuri negre, stele care explodează sau gaze fierbinte mistuitoare.

Telescopul a fost lansat în iulie 2019 și a fost trimis într-o poziție de observare la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ. Odată ce a fost declarat complet funcțional în decembrie, a fost lăsat să se rotească lent și să scaneze adâncimile spațiului. Primul set complet de date colectate de eRosita a fost finalizat săptămâna trecută și conține peste un milion de surse de raze X.

„Acesta este, de fapt, același număr care a fost detectat în întreaga istorie a astronomiei cu raze X din ultimii 60 de ani. Practic, am dublat sursele cunoscute în doar șase luni”, a spus Kirpal Nandra, care conduce grupul de astrofizică Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE) din Garching, Germania.

Cea mai detaliată hartă a Universului cu raze X

Nandra spune că datele colectate sunt cu adevărat uimitoare și ceea ce fac ei este să revoluționeze astronomia cu raze X.

Imaginile au fost codate cu ajutorul culorilor pentru a înțelege ceea ce se întâmplă. Culoarea albastră reprezintă raze X cu energie mai mare (între 1 și 2,3 kiloelectron volți, keV); cele verzi sunt razele de intensitate medie (între 0,6 și 1 keV), iar cele roșii sunt cu energie mai mică (între 0,3 și 0,6 keV).

Harta arată că o mare parte din galaxie este dominată de surse de energie mare. Aceste surse includ stele cu atmosfere foarte fierbinți și active din punct de vedere magnetic.

Astronomii speră că aceste informații le pot da câteva idei noi despre modul în care Universul este structurat și cum s-a schimbat în timp. Este posibil să ofere și câteva indicii despre natura energiei întunecate, „forța” misterioasă care pare să împingă cosmosul într-un ritm tot mai accelerat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: bbc
Etichete: