Nicușor Dan și fuga de răspundere: vina, 70% – Firea, 30% – Oprescu

Nicușor Dan și fuga de răspundere: vina, 70% - Firea, 30% - Oprescu

Dacă ai trăit pentru un moment cu impresia că mandatul de primar al lui Nicușor Dan va veni cu lapte și miere în casele oameni, te-ai înșelat amarnic. Primele simptome sunt că ne vom confrunta cu patru ani de ”e vina celor de dinainte”.

Bucureștenii trec printr-o situație dezastruoasă, iar temperaturile negative extreme nici măcar nu au ajuns în capitala europeană. Din cauza problemelor grave la rețeaua de termoficare, un procent copleșitor dintre cetățenii frumosului oraș sunt nevoiți să supraviețuiască fără apă caldă și caldură. Dincolo de problema oamenilor obișnuiți însă, panica maximă este în spitalele care s-au confruntat deja întreruperi pe partea de termoficare în ultimele săptămâni.

Răspunsul lui Nicușor Dan la această situație înfricoșătoare este cât se poate de simplu. „Problema cu apa caldă şi căldura din Bucureşti se datorează în proporţie de 70% Gabrielei Firea şi în proporţie de 30% lui Sorin Oprescu”, a declarat joi primarul Capitalei, citat de Agerpres. În cazul în care ține de cald cuiva, oficialul s-a aruncat la a-și lăuda performanța de a prevedea ”sute de avarii” încă din timpul campaniei electorale.

Partea bună este că ”autoritățile vor interveni pentru a le remedia cât mai rapid”, deși primele exemple nu sunt îmbucurătoare. „Ce am spus în campania electorală şi repet acum este că facem tot ce ţine de noi ca să intervenim în timpul cel mai util posibil la a remedia avarii. Şi, mai mult decât atât, am rezolvat nişte chestiuni pe termen mediu. În sensul că am obţinut cei 300 de milioane care erau disponibili încă din 2016 pentru reparaţia reţelei de transport, am obţinut alte 200 de milioane de euro, am făcut – după multe întâlniri cu ministrul Economiei şi ministrul Finanţelor – am făcut acea înţelegere prin care am reuşit să scoatem Elcen din insolvenţă şi astfel să poată să ia 370 de milioane de euro, bani pentru modernizarea CET-urilor. Acestea sunt lucruri care au putut să fie făcute în aceste şase săptămâni şi care o să fie implementate în doi-trei ani. Pentru ce o să fie în iarna asta, din păcate, nu putem decât să intervenim la avarii şi o facem cât putem mai bine”, a adăugat primarul Capitalei.

Ca referință, în urmă cu o săptămână, peste 2700 de blocuri din București erau deja fără apă caldă sau căldură, concluzia fiind că situația este mult mai gravă decât în urmă cu un an.