Nici internetul nu mai este ce era în România: ce s-a întâmplat cu prețurile, comparativ cu restul lumii

Nici internetul nu mai este ce era în România: ce s-a întâmplat cu prețurile, comparativ cu restul lumii

România era recunoscută la nivel global pentru prețul foarte accesibil la internet. Comparativ cu restul lumii, țara noastră avea cele mai ieftine abonamente. Între timp, situația s-a remediat.

Din păcate, internetul în România nu mai este atât de ieftin pe cât ai crede. Prețul la serviciile de internet fix au crescut atât de mult în ultimul an încât țara noastră nu se mai află nici măcar în top 5. În total, discutăm de o creștere medie a tarifelor cu 24%.

În clasamentul mondial al țărilor cu cel mai ieftin internet, România a căzut 6 poziții în ierarhie, până pe locul 10. Prețul mediu lunar pe care îl plătește un român pentru o conexiune fixă la internet este acum de aproximativ 10,59 dolari sau 42,5 lei. Pentru referință, la finele anului trecut, în aceeași perioadă, prețul mediu în România era de doar 8,15 dolari sau 35 de lei.

La nivel mondial, prețurile medii au urcat cu aproape 6% în ultimele 12 luni, de la 46,13 dolari la 48,85 dolari, contrar tendinței din ultimii ani. În același timp, viteza conexiunilor a continuat să crească, în contextul în care tot mai multe țări investesc în infrastructura de internet.

Dacă te gândești se te muți în altă țară în funcție de prețul abonamentului la internet, conform clasamentului realizat de Cable.co.uk, în Ucraina este cel mai bine. Prețul mediu este de doar 6,41 dolari, urmată de Siria cu 6,69 dolari și Rusia cu 7,5 dolari.

La polul opus, țara care te va forța să o cauți pe hartă este Eritrea, cu un abonament mediu de internet de 2666 de dolari pe lună. Pe locul doi la o foarte mare distanță este Republica Mauritania cu 712,46 dolari și Comore cu 414 dolari.

Vecini noștri de peste Prut nu sunt foarte departe de ce se întâmplă în România. Republica Moldova ocupa poziția a 12-a la ediția precedentă, până la locul 8 acum. Prețul mediu lunar este de 9,95 dolari acolo pentru internet.

În România, cel mai ieftin abonament la internet este de 6,48 dolari (26 lei), iar cel mai scump abonament este de 22,46 dolari sau 90 de lei.

cel mai ieftin internet

Citește și: