NASA a explicat cum vrea să „cucerească” partea întunecată a Lunii și de ce

NASA a explicat cum vrea să „cucerească” partea întunecată a Lunii și de ce
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
16:52 11.04.2020

NASA se pregătește pentru viitor unul dintre cele mai ambițioase proiecte de pe Lună. Acum a prezentat schițele.

Agenția spațială a pus primul om pe Lună în 1969. Acum vrea să folosească satelitul ca un radiotelescop imens. Și pentru asta va folosi un crater de pe partea întunecată a satelitului. Ideea NASA e că un radiotelescop instalat pe partea acea va putea capta date din Univers fără grija față de interferențele de pe Pământ.

Proiectul a fost prezentat oficial de NASA și va fi finanțat prin programul Innovative Advanced Concepts (NIAC). Nu avem, deocamdată, o dată oficială de inaugurare, probabil nici NASA n-are, dar te poți aștepta să se întâmple în următorul deceniu. Agenția a spus însă că un proiect de tipul acesta durează cel puțin 10 ani și că, deocamdată, nu-i un demers oficial al său.

radiotelescop luna
Cum ar fi folosit un crater ca radiotelescop
aselenizare telescop luna
Cum ar fi transformat craterul în radiotelescop

Cum ar fi transformat un crater de pe Lună în radiotelescop, conform planului NASA

După cum a explicat Saptarshi Bandyopadhyay, specialist în robotică la Jet Propulsion Laboratory, NASA, craterul ar fi acoperit cu o plasă de metal. Pentru asta ar fi folosiți roboți. Astfel, craterul ar deveni un radiotelescop capabil să capteze mai multe date din Univers decât unul situat pe Pământ sau în apropierea Pământului.

Proiectul disponibil acum e doar unul dintr-o serie de concepte care au concurat pentru o finanțare de șapte milioane de dolari prin intermediul programului NIAC. Deocamdată, fiecare dintre cele 23 de concepte beneficiază de 125.000 de dolari pentru a testa ideea. La început de 2021 ar trebui să aflăm care-i fezabil și care nu.

Înainte de misiunea NASA, China a pus deja un robot pe partea întunecată a Lunii și vrea să folosească zona aceea pentru un radiotelescop. Sigur, transformarea unui crater în așa ceva ar fi un demers mai ambițios pentru NASA decât ce-au reușit chinezii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: