Biserica din care poți învăța despre explorarea spațială: se întâmplă în Ucraina

Biserica din care poți învăța despre explorarea spațială: se întâmplă în Ucraina
Sursa foto: Niels Ackermann

Această biserică din Kiev servește unui scop puțin diferit decât ai crede în mod obișnuit: este, în același timp, și muzeu al explorării spațiale.

Muzeul Explorării Spațiale se află într-o locație puțin ciudată pentru un muzeu. Acesta se află la vreo 80 de kilometri de capitala Kiev și se numără printre cele 30 de clădiri istorice deschise turiștilor în cadrul parcului etnografic Pereiaslav-Khmelnytskyi.

Ceea ce face muzeul unul ieșit din comun este faptul că se află, de fapt, într-o biserică de lemn. Colecția de exponate a muzeului este variată și cuprinde o serie de obiecte rare. Vorbim despre parașuta de anternament a astronautului Yuri Gagarin, un model la scară al unei capsule spațiale, costume spațiale ale unor astronauți, dar și multe altele.

Cum arată muzeul spațial dintr-o biserică

Muzeul Explorării Spațiale s-a deschis în 1979, când o expoziție a fost mutată de la Moscova în Ucraina. Ulterior, s-a căutat un loc care să poată găzdui expoziția și așa au ajuns la biserica respectivă.

„Până în ziua de azi, a existat o dezbatere pe baza faptului dacă intenția era să salveze clădirea transformând-o într-un muzeu sau dacă au fi vrut să o desecreze, așa cum obișnuiau să facă sovieticii atei”, spune fotograful Niels Ackermann, care a surprins toate imaginile.

Partea și mai amuzantă e că, din afară, nu poți să-ți dai seama cu ușurință că această clădire este, de fapt, un muzeu. Astfel, mulți turiști intră așteptându-se să vadă un interior de biserică și dau peste un muzeu dedicat explorării spațiale.

Astăzi, viitorul muzeului este unul destul de nesigur. Acesta reflectă tensiunile religioase din țară. Acestea sunt stârnite de despărțirea Bisericii Othodoxe din Ucraina de Biserica Ortodoxă Rusă din Moscova. Vorbim despre una dintre cele mai mari schisme din istoria creștină.

Cum arată o biserică transformată în Muzeu al Explorării Spațiale:

biserica muzeu spațial
Niels Ackermann
muzeu
Niels Ackermann
biserica muzeu spațiu
Niels Ackermann
muzeu biserica spațiu
Niels Ackermann
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: