Mișcare de campanie? Cum s-a mobilizat Gabriela Firea pe Arena Națională pentru testarea bucureștenilor

Mișcare de campanie? Cum s-a mobilizat Gabriela Firea pe Arena Națională pentru testarea bucureștenilor

Gabriela Firea a promis, în contextul pandemiei de coronavirus, că va porni o campanie de testare a bucureștenilor. Cum-necum, a început prima etapă a acestui proces, iar locul ales este Arena Națională.

Primarul-general al Capitalei, Gabriela Firea, a promis că va testa mii de bucureșteni pentru a vedea gradul de răspândire în rândul locuitorilor din București. Lucrurile s-au mișcat greu și a trecut ceva vreme de la momentul promisiunii. Acum, însă, se pare că lucrurile au intrat în linie dreaptă.

Pentru testele realizate pe stadion se folosește metoda care verifică dacă persoana are anticorpi – adică cele care arată dacă o persoană a fost, la un moment dat, infectată cu noul tip de virus. S-au înscris 2.000 de bucureșteni, potrivit Gabrielei Firea.

Iar primii 500 dintre ei au fost chemați miercuri, 10 iunie, la Arena Națională pentru a fi testați.

Cum sunt testați bucureștenii pe Arena Națională

Programul derulat de Primăria Capitalei se numește „SUNT IMUN LA COVID?” și se derulează pe Arena Națională. Gabriela Firea susține că programul a fost lansat pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru.

Procesul de testare e simplu și arată dacă persoana a dezvoltat anticorpi. Dacă se găsesc anticorpi, atunci a fost, la un moment dat, purtătoare de virus. Medicii de pe Arena Națională recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici.

În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19. Aici este, însă, o nuanță importantă la care primarul-general nu face referire.

Studiile realizate până acum n-au demonstrat clar că o persoană care a fost infectată la un moment dat cu nou tip de virus nu va mai păți acest lucru și a doua oară. Așadar, imunitatea de care vorbește Gabriela Firea e pur ipotetică. 

Gabriela Firea, mișcare de campanie?

Gabriela Firea a fost acuzată de opozanți că mișcarea e una de campanie și că procesul nu e bine pus la punct. Edilul-șef speră și la al doilea mandat și vrea să fie pregătită pentru momentu în care va candida din nou, atunci când va fi stabilită data scrutinului local.

Numai că specialiștii atrag atenția că testele n-ar avea o acuratețe de 100%. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite menționează că testele pentru anticorpi, folosite pentru a determina dacă o persoană a fost infectată cu SARS-CoV-2 ar putea da greș în aproximativ jumătate din cazuri.

Rezultatele finale sunt și mai puțin precise în statele cu puține cazuri de COVID-19. Testele dau rezultate mai precise dacă boala testată este frecventă în cadrul unei populații. Dacă o infecție a afectat doar un procent mic dintre persoanele testate, chiar și o marjă foarte mică de eroare în ceea ce privește teste pentru anticorpi va cântări, de fapt, mult mai mult.

Mai mult, ceea ce se organizează pe Arena Națională e doar o parte din programul de testare.

Pentru că Primăria vrea să meargă înainte și cu cealaltă campanie – denumită „Testăm pentru București”. Acolo, vor fi testați 11.000 de bucureșteni pentru diagnosticarea infecției Covid. Înscriși sunt deja 10.829 de persoane și 1.540 au fost deja testate. Dintre acestea, doar doi oameni au fost depistați pozitiv. 

Această testare e una moleculară, se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar, se cunoaște cine are virusul în acel moment.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: