Veste uriașă: sunt miliarde de euro în conturile acestor români. Cine sunt norocoșii

Veste uriașă: sunt miliarde de euro în conturile acestor români. Cine sunt norocoșii

Pandemia a venit la pachet cu vremuri de criză, dar există și români norocoși. În conturile acestor români se află miliarde de euro – bani pentru zile negre, probabil.

Pandemia a dat planurile peste cap multor români încă din luna martie. Puterea de cumpărare a scăzut în primele luni, mulți au devenit precauți și au decis să-și pună deoparte bani pentru zile negre. De asemenea, multe afaceri s-au închis, ceea ce a sporit incertitudinea.

Există, însă, și câțiva norocoși.

Așa se face că datele arată că peste 44.000 de români, persoane fizice, aveau la sfârșitul primului semestru, adică după primele șase luni ale anului, depozite mai mari de 100.000 de euro în conturi. Valoarea totală a acestora se ridică la 46,3 miliarde de lei – adică vreo 9,6 miliarde de euro, arată statisticile Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) citate de ZF.

Românii cu miliarde de euro în conturi

Datele se referă la depozitele bancare de peste 100.000 de euro pentru că acesta este limita în care sunt asigurate în cazul fali­mentului unei bănci. Comparativ cu sfârşitul anului 2019, numărul per­soanelor fizice cu depozite peste plafonul de 100.000 de euro a crescut cu 4.191, iar valoarea sumelor economisite s-a majorat cu 3,8 mld. lei, respectiv cu 8,9%.

Teoretic, multora le-a mers mai bine. În practică, însă, s-ar putea să fie vorba de precauție, de amânarea investițiilor în perspectiva unor vremuri incerte.

Faţă de finalul primului semestru din 2019, adică într-un an, numărul românilor cu depozite mai mari de 100.000 de euro s-a majorat cu 7.314, în timp ce valoarea sumelor eco­nomisite astfel a avansat cu 7,6 mld. lei, respectiv cu 19,6%. Numărul deponenţilor se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă, astfel încât o persoană care are depozite la mai multe instituţii de credit este luată în evidenţă de mai multe ori.

În ultimii 10 ani, numărul conturilor care depăşesc acest prag de economisire s-a majorat de 3,5 ori, iar valoa­rea sumelor economisite este aproape triplă, crescând de 2,8 ori. În 2010 erau 12.665 de români cu depozite de peste 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 16,5 mld. lei.