Cel mai util instrument Microsoft care îți recuperează fișierele pierdute

Cel mai util instrument Microsoft care îți recuperează fișierele pierdute

Dacă ai trecut printr-o situație în care ai pierdut un fișier de care aveai neapărat nevoie, Microsoft vine acum cu cel mai util instrument prin care să eviți ca acest lucru să ți se mai întâmple de acum.

Windows File Recovery este instrumentul care promite să-ți recupereze datele pierdute de pe Windows 10. Chiar dacă recuperarea acestora nu e ceva nou, experiența nu este nici pe departe una plăcută. Astfel, noul instrument te salvează din situația enervantă în care ștergi din greșeală un fișier sau îți resetezi hard-ul și-ți dai seama apoi că unul dintre fișierele șterse este, de fapt, important.

Instrumentul funcționează pe versiunea de Windows 10 19041.0 sau mai nouă și este poate fi descărcată gratuit din Microsoft Store. Pe site ai și instrucțiuni concrete despre cum îl poți folosi.

Cum funcționează instrumentul Microsoft prin care-ți recuperezi fișierele

Windows File Recovery are trei moduri de folosire. Modul Default folosește Master File Table (MTF) pentru a căuta fișierele pierdute. Modul Segment face același lucru, dar prin intermediul segmentelor NTFS (New Technology File System), sistem de fișiere folosit de către sistemul de operare Windows pentru a identifica modul în care sunt stocate, numite și organizate fișierele. În al treilea rând, modul Signature, singurul disponibil și pe dispozitive de stocare externe, caută fișiere specifice.

Există opțiunea de a specifica ce fel de fișier cauți, fie că este vorba despre un fișier audio, video, o fotografie, un document sau orice alt fișier. Ai, de asemenea, opțiunea să efectuezi o căutare după anumite cuvinte cheie, precum un numele fișierului pe care l-ai pierdut.

Microsoft recomandă să faci cât mai puține lucruri pe calculatorul tău între momentul în care ți-ai dat seama că ai pierdut un fișier și momentul în care începi să-l cauți cu ajutorul instrumentului. Asta pentru că în sistemul de fișiere Windows, spațiul folosit de un fișier șters este marcat ca spațiu liber, ceea ce înseamnă că datele fișierului pot încă să existe și să fie recuperate. Astfel, orice faci ulterior pe computerul tău poate crea fișiere, care pot ocupa acest spațiu liber în orice moment.

Citește și:
Sursa: Slashgear