15 nov. 2020 | 15:05

Megastructură extraterestră sau o bizarerie a Universului? Cercetătorii au ajuns la o concluzie

ACTUALITATE
Megastructură extraterestră sau o bizarerie a Universului? Cercetătorii au ajuns la o concluzie

Misterul unei „megastructurii extraterestre” poate fi, în cele din urmă, stabilit. În 2015, s-a răspândit un zvon despre steaua KIC 8462852.

S-a propus că steaua ar găzdui o rasă extraterestră. Zvonul provenea din strălucirea neobișnuit de instabilă a stelei. O explicație a comportamentului a fost o megastructură extraterestră numită „Dyson Swarm”. Acum, această posibilitate a fost exclusă.

Deci, ce se întâmplă de fapt? Pentru a afla misterul megastructurii extraterestre, oamenii de știință au folosit telescoape în spațiu și la sol. Au observat steaua în lungimi de undă invizibile pentru ochiul uman. Ceea ce au văzut nu a putut fi explicat ca fiind structura „Dyson Swarm”. Descoperirile au fost publicate în The Astrophysical Journal.

Astfel, când steaua s-a estompat, s-a estompat mai mult în ultraviolet decât în ​​infraroșu. Acest lucru nu ar fi posibil c o astfel de structură, deoarece „Dyson Swarm” ar bloca în mod egal toată lumina. În schimb, este probabil un nor de praf care orbitează steaua la fiecare 700 de zile. Acest lucru ar explica diminuarea pe termen lung a stelei, de-a lungul anilor.

Dar sunt încă necesare mai multe cercetări. Există, de asemenea, ajustări zilnice pe termen scurt de la această stea. Oamenii de știință nu sunt încă siguri dacă un nor de praf le poate explica pe amândouă. Oricum ar fi, putem spune acum cu mai multă siguranță ca oricând: deocamdată, n-am găsit extratereștri. Cel puțin, nu în acest caz.

Cum a ajuns Elon Musk să dezbată dacă sunt sau nu extratereștri în sistemul nostru solar

Nu pare a fi viață în acest sistem solar”, a scris miliardarul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, într-un tweet recent, răspunzând la e-mailurile unui tânăr australian de 13 ani.

Probabil el a vrut să spună viața în afara Pământului, unde existența este destul de bine stabilită. Dar a recunoscut că ar putea exista încă șansa ca aceasta să se ascundă în altă parte a sistemului nostru – chiar dacă are o asemănare mică cu tipul cu care suntem obișnuiți.

Miliardarul excentric l-a îndreptat și pe copil către Wikipedia pentru ecuația Drake. Pe scurt, ecuația încearcă să estimeze numărul civilizațiilor extraterestre din galaxia noastră. Formulată pentru prima dată de Frank Drake în 1961, ecuația necesită conectarea variabilelor, dintre care estimările variază foarte mult. Dar a devenit o foaie de parcurs a ceea ce mai trebuia să ne dăm seama înainte să putem spune odată pentru totdeauna dacă suntem singuri în galaxia noastră.