Medicamentul pe care sigur îl ai în casă, testat ca posibil tratament împotriva virusului

Medicamentul pe care sigur îl ai în casă, testat ca posibil tratament împotriva virusului

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, cercetătorii și medicii din toată lumea și-au unit forțele pentru a veni cu un tratament împotriva virusului. Se merge inclusiv pe ideea că unul dintre cele mai banale medicamente ar putea ajuta.

Până la dezvoltarea unui vaccin, dacă el va apărea vreodată, medicii caută soluții pentru a-i trata pe pacienții infectați cu coronavirus. E vorba de cei care ajung la spital cu forme grave ale bolii Covid-19 și care au dificultăți respiratorii severe.

Ventilatoarele mecanice sunt esențiale pentru aceștia, dar pacienții cu forme grave au nevoie și de pastile. Acum, medicii britanici cred că ibuprofenul, un medicament antiinflamator și folosit și-n cazul unor dureri, ar putea fi o soluție salvatoare.

BBC scrie că medicii de la trei spitale din Marea Britanie au început deja testele pe mai mulți pacienți. Dacă se dovedește o soluție salvatoare, atunci pacienții ar putea fi tratați și fără să fie conectați la ventilatoarele mecanice.

Ibuprofenul, testat ca posibil tratament împotriva coronavirus

Medicii britanici au început deja testele, iar proiectul poartă numele de Liberate. Jumătate dintre pacienți vor primi și ibuprofen, pe lângă medicamentele uzuale administrate deja. De precizat că e vorba de o formulă specială, adaptată cazurilor, o formulă care diferă cumva de pastilele pe care le iei din farmacie.

Unii oameni au primit această nouă formulă pentru tratarea artritelor, iar studiile realizate până acum pe animale au arătat că ar putea trata simptomele referitoare la dificultăți respiratorii, una dintre complicațiile bolii Covid-19, provocată de infectarea cu noul tip de virus.

De remarcat că nu e pentru prima dată când se vorbește de ibuprofen în această pandemie. Numai că pe la început se credea că, de fapt, face mai mult rău, mai ales în cazul pacienților care dezvoltau forme ușoare și medii ale bolii. La acea vreme, ministrul francez al Sănătății sugera că ibuprofenul face rău și că cel mai bine ar fi să se meargă pe ideea tratamentului cu paracetamol.

Numai că nici această soluție nu a dat roade, neexistând dovezi că ar ajuta.

Citește și: