Măsură extremă în pandemie: țara în care poți identifica bolnavii după nume și adresă

Măsură extremă în pandemie: țara în care poți identifica bolnavii după nume și adresă
Sursa foto: Sebastian Herrmann / Unsplash

Muntenegru a luat o măsură extremă în încercarea împiedicării răspândirii noului virus pe teritoriul țării sale, pe timp de pandemie.

Este vorba despre Muntenegru, care are o abordare ceva mai diferită în lupta cu noul coronavirus. Astfel, autoritățile fac publice liste cu date personale ale persoanelor aflate în auto-izolare sau ale celor despre care se crede că au intrat în contact cu persoane care suferă de COVID-19. Lista este alcătuită pe baza istoricului de călătorie al cetățenilor.

Până la 27 martie, autoritățile au oferit numele și locația a peste 6.000 de cetățeni din Muntenegru, în plină pandemie. În total, populația statului balcanic ajunge la aproximativ 600.000 de persoane, ceea ce înseamnă că pe listă se află deja 1% din întreaga populație.

Dacă ești curios, lista poate fi consultată aici. Îți va fi afișată o listă de municipalități, iar fiecare conține numele și locația persoanelor posibile infectate cu noul coronavirus. Acest lucru le-ar permite celor din jur să verifice dacă există cazuri potențiale în zona în care locuiesc. De asemenea, site-ul autoritățiilor curpinde și data la care a început și la care urmează să se sfârșească izolarea obligatorie pentru fiecare cetățean. Astfel, ceilalți vor ști dacă cineva încalcă sau nu regulile.

De ce Muntenegru ia această măsură drastică în pandemie

Până în prezent, statul balcanic are doar 70 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și un singur deces. Cu toate astea, autoritățile spun că e nevoie de măsuri drastice pentru a putea trece peste această criză, chiar dacă asta înseamnă expunerea datelor personale ale cetățenilor săi.

„Am ajuns la concluzia că dreptul la sănătate și la viață este mai presus decât dreptul la protecția necondițională a datelor personale”, a declarat prim-ministrul Muntenegrului, Dusko Markovic. „De aceea acum nu e timpul pentru nuanțe legale, ci pentru salvat vieți”, a mai adăugat aceasta.

Pe timp de pandemie, și în Bosnia și Herțegovina există o măsură similară. Aici, autoritățile au publicat și ele o listă cu nume și adrese ale celor aflați în izolare. Inițial, aceasta conținea și numerele de telefon ale acestora, însă au fost șterse ulterior.

Citește și:
Sursa: ZDNet