Enigma, mașinăria nazistă care a dus la apariția computerului, găsită intactă pe fundul mării

Enigma, mașinăria nazistă care a dus la apariția computerului, găsită intactă pe fundul mării

Scafandrii care se aventurează în apele Mării Baltice după plasele de pescuit aruncate s-au împiedicat de una dintre cele mai rare descoperiri: o mașină de criptare Enigma folosită de naziști pentru a codifica mesaje secrete în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dispozitivul electromecanic a fost utilizat pe scară largă de către armata nazistă pentru a cripta comunicațiile, care de obicei erau transmise prin radio în Codul Morse.

Trei sau mai multe rotoare de pe dispozitiv foloseau un cod de flux pentru a converti fiecare literă a alfabetului într-o literă diferită.

Enigma avea aspectul unei mașini de scris. Un operator folosea tastele pentru a tasta text simplu, iar textul cifrat convertit era reflectat în 26 de lumini deasupra tastelor – câte o lumină pentru fiecare literă convertită. Literele convertite erau apoi transcrise pentru a obține textul codificat.

Cheile de cifrare erau modificate utilizând o serie de setări ale dispozitivului care erau schimbate în mod regulat folosind liste care au fost puse la dispoziție în avans. Persoanele care primeau mesajele trebuiau să utilizeze aceleași liste ca expeditorii pentru ca mesajele să poată fi citite.

Enigma pe fundul mării: ruginită, dar intactă

Scafandrii aflați în sarcina grupului ecologist WWF au găsit mașina Enigma luna trecută în timp ce căutau plase de pescuit abandonate în Golful Gelting, în largul coastei Germaniei.

După cum arată imaginea de mai sus, dispozitivul recuperat era ruginit și corodat, dar tastele individuale care arată literele pe care le desemnau au rămas intacte și vizibile.

“Un coleg a înotat și a spus: «Există o plasă cu o mașină de scris veche»”, a declarat Florian Huber, scafandru principal, pentru agenția de știri DPA. Echipa și-a dat seama curând că dispozitivul era ceva mult mai remarcabil de atât.

“Am făcut multe descoperiri ciudate și ciudate în ultimii 20 de ani. Dar nu am visat niciodată că vom găsi într-o zi una dintre mașinile legendare Enigma”, a spus Huber pentru Reuters.

Scafandrul a spus că suspectează că dispozitivul a fost pierdut cu puțin timp înainte de predarea Germaniei în mai 1945. La acea vreme, liderii naziști au emis un ordin pentru ca submarinele să fie aruncate în Golful Gelting pentru a preveni capturarea lor de către Forțele Aliate.

Enigma a făcut dificilă misiunea Forțelor Aliate de a urmări submarinele germane până când o echipă britanică condusă de matematicianul și omul de știință Alan Turing a descifrat criptarea pe care a folosit-o dispozitivul.

Faptul, care s-a bazat pe descoperiri făcute de oamenii de știință de la Biroul de cifrare polonez, a făcut posibil ca aliații să descifreze mesaje despre mișcările militare germane.

Mulți istorici cred că această realizare a dus la scurtarea războiului și prevenirea a mii de morți.

Experții de la Muzeul de Arheologie de Stat vor restaura mașina. Procesul, care va include o desalinizare cuprinzătoare, va dura aproximativ un an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: