Majorarea pensiilor, sub semnul întrebării: consecințele dezastruoase asupra economiei, explicate de Cîțu

Majorarea pensiilor, sub semnul întrebării: consecințele dezastruoase asupra economiei, explicate de Cîțu

În teorie, o lege adoptată în Parlamentul României confirmă faptul că pensionarii vor avea parte de o creștere semnificativă a veniturilor în această toamnă. Realitatea nu este însă atât de simplă.

Nu este prima oară când ministrul Finanțelor atrage atenția asupra faptului că majorarea pensiilor înainte de finele acestui an nu reprezintă un gest sustenabil pe termen lung. În trecut, același impact dezastruos asupra economiei a fost confirmat de mai multe organisme financiare internaționale, dar și de agențiile de rating care influențează dobânzile la care se împrumută România de pe piața externă.

Faptul că majorarea pensiilor va lovi sănătatea economiei a fost reconfirmat de ministrul Finanțelor într-o intervenție la România TV. „Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii.

Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a declarat Cîţu luni seară.

În opinia ministrului, problema detaliată de el nu se rezumă doar la pensii, ci și la alte legi adoptate în Parlament care nu au nicio sursă de finanțare. În teorie, pot fi materializate, dar vor implica sacrificii enorme, dacă nu se dorește destabilizarea economiei. „Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare.

Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei”, a subliniat ministrul Finanţelor.

În final, totul pleacă de la agențiile de rating care o oferit un avertisment cât se poate de clar, când vine vorba de mărirea pensiilor. „Lucrurile nu sunt chiar atât de simple şi în discuţiile mele cu toate instituţiile financiare am spus că noi nu ne putem uita doar la Legea pensiilor. Vom face o reevaluare şi deja am început o reevaluare a tuturor cheltuielilor din buget. Pe noi ne interesează o reaşezare a cheltuielilor ca bugetul să fie sustenabil nu numai anul acesta dar şi pe termen lung.

Premierul şi toată lumea a anunţat că vor creşte pensiile de la 1 septembrie, dar numai în contextul acestei economii care astăzi traversează cea mai dureroasă criză pe care am văzut-o noi în ultima sută de ani. Toată arhitectura bugetului depinde de ceea ce se întâmplă cu economia în perioada următoare. La rectificarea bugetară vom avea o imagine mai aproape de realitate la şase luni de zile şi vom vedea atunci decizia politică”, a mai sus Florin Cîţu.

Citește și: