25 nov. 2020 | 13:28

Mai poți merge undeva la schi în această iarnă? Cererea Italiei stârnește dezbateri aprinse

ACTUALITATE
Mai poți merge undeva la schi în această iarnă? Cererea Italiei stârnește dezbateri aprinse

Europa se confruntă cu al doilea val al pandemiei și acest lucru nu poate fi negat de nimeni. Ba mai mult, situația e mai gravă decât în primăvară, iar în acest context sărbătorile de iarnă la schi sunt puse sub semnul întrebării.

Sărbătorile de iarnă au loc în plină pandemie, ba chiar în timpul celui de-al doilea val, unul care se arată mult mai grav. În acest context, concediile specifice perioadei sunt puse sub semnul întrebării. Iar cererea Italiei stârnește dezbateri aprinse.

Oficialii de la Roma au cerut ca toate pârtiile de schi din Europa să se închidă în perioada Crăciunului. Numai că, evident, țările care trăiesc din acest tip de turism se opun, în lipsa unor măsuri compensatorii. Austria e doar una dintre ele.

Italia cere ca pârtiile de schi să fie închise. De ce nu vor toate țările

Premierul Italiei a făcut această propunere către Bruxelles, tocmai pentru ca soluția să fie unitară la nivelul statelor-membre.

„Am avut un schimb excelent de opinii cu Von der Leyen cu privire la coordonarea europeană a măsurilor de sănătate privind Covid-19 în perioada Crăciunului”, scrie pe Twitter Giuseppe Conte, ca o dovadă a presiunii pe care o face Italia la nivel european pentru a asigura o închidere de comun acord a tuturor stațiunilor de schi în perioada Crăciunului, transmite Rainews, citată de Rador.

Austria a respins imediat ideea și a cerut măsuri care să compenseze eventualele pierderi.

„Nu vom accepta cererea Italiei de a închide pârtiile din cauza urgenţei coronavirusului”, a declarat ministrul turismului, Elisabeth Koestinger. „Vacanțele de iarnă în Austria vor fi sigure, companiile noastre au deja concepte de siguranță deplină pentru vacanțele la schi”, a adăugat el. „Dacă Uniunea Europeană dorește cu adevărat să aplice restricțiile pentru sezonul de schi, va trebui să asigure 80 la sută din încasări, în conformitate cu prevederile statului austriac privind compensația acordată întreprinderilor închise”, a adăugat ministrul austriac de finanțe, Gernot Bluemel.

Pe de altă parte, o parte din Germania ar fi de acord cu asta. Autoritățile din Bavaria susțin că sunt în favoarea închiderii teleschiurilor din întreaga Europa.

„Dacă vrem să menținem granițele deschise, avem nevoie și de un acord clar în ceea ce privește sporturile de iarnă”, a declarat guvernatorul bavarez Markus Soeder, pe marginea unei sesiuni a parlamentului regional de la München, potrivit Spiegel online.

În caz contrar, continuă el, „o persoană care merge la schi în zone cu risc, trebuie să se supună unei perioade de carantină de zece zile. Cu toate acestea, aș prefera o înțelegere comună la nivel european”.

Cât pierde turismul anul acesta

Cifrele prezentat drept argument, de-o parte sau alta, arată că domeniul ospitalității va închide anul cu o pierdere de 14 miliarde de euro, înregistrând o scădere de 57% față de 2019. Acestea sunt estimările asociaţiei italiene Federalberghi, prezentate în ședința Comisiei pentru activități productive a Camerei privind Legea bugetului.

„Impactul asupra afacerilor și locurilor de muncă este devastator. De la începutul crizei, hotelurile și restaurantele au folosit 390 de milioane de ore de disponibilizări. Iar în octombrie, cifra a crescut dramatic cu 51 de milioane de ore, comparativ cu 30,5 milioane în septembrie. Din păcate, companiile din sectorul turismului știu deja că 2021 va fi un nou annus horribilis” – a subliniat directorul general al Federalberghi, Alessandro Massimo Nucara.

De precizat că un eventual lockdown în stațiunie de schi poate fi pus în practică doar dacă toate țările care practică acest tip de turism sunt de acord. Pentru a accepta așa ceva, trebuie să primească ceva în schimb – cum ar fi măsuri compensatorii de la UE.