MAE, apel de la București: ce trebuie să facă românii din străinătate din cauza pandemiei

MAE, apel de la București: ce trebuie să facă românii din străinătate din cauza pandemiei

Ministerul de Externe de la București – MAE – a transmis un apel către românii din străinătate. Anunțul a fost făcut în contextul în care e pandemie de coronavirus, iar în România a fost declarată stare de urgență.

Suntem în plină pandemie de coronavirus, iar de luni România a intrat în stare de urgență. Asta înseamnă măsuri drastice ce pot fi luate de autorități, dar înseamnă și un grad mai mare de responsabilizare din partea populației.

Imediat după ce Italia a intrat în carantină, s-a înmulțit numărul românilor care au părăsit țara și s-au întors în România. Între timp, situația pare că se agravează pe întregul continent, cu țări ca Spania și Franța, care sunt afectate de coronavirus.

MAE a făcut un apel, în acest context, către românii din străinătate.

MAE, apel pentru românii din străinătate

Cu o zi înainte de declararea stării de urgență, MAE a venit cu un apel pentru turiștii români aflați încă în străinătate. Aceștia sunt sfătuiți, pe cât posibil, să facă eforturi pentru scurtarea șederii și revenirea în țară în cel mai scurt timp. Autoritățile insistă că măsurile adoptate la nivelul multor state pot afecta inclusiv traficul aerian și pot suferi modificări de la o zi la alta.

Drept urmare, Ministerul de Externe de la București recomandă contactarea agențiilor de voiaj și a companiilor aeriene în vederea modificării zborurilor și a identificării unor rute alternative pentru retur. Cât despre cei care vor să plece din România, acest lucru nu e deloc recomandat în această perioadă.

MAE subliniază că orice călătorie în străinătate în contextul actual trebuie evaluată cu responsabilitate și din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de statele de tranzit și destinație. Ar trebui consultate toate informațiilor disponibile pe site-ul MAE și pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate.

În același timp, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliu sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

Citește și: