Lovitura pregătită de UE pentru Apple și Google: de ce îți va afecta aplicațiile din telefon

Lovitura pregătită de UE pentru Apple și Google: de ce îți va afecta aplicațiile din telefon

UE a pus de multă vreme gând rău giganților americani ca Google, Apple și Amazon, care s-au făcut prea mari pe continent. Și le pregătește o lovitură care-ți va afecta aplicațiile din telefon.

Uniunea Europeană caută tot felul de căi pentru a pune frână ascensiunii giganților americani din tehnologie. Au venit cu propriile modele de business, unele care nu-s pe placul oficialilor de la Bruxelles. UE pregătește acum o nouă lege dură împotriva unor companii precum Apple și Google.

Vrea să limiteze numărul aplicațiilor preinstalate pe telefon. Se urmărește, de fapt, să se mai taie din puterile acestor giganți, care fac totul pentru ca utilizatorii să fie captivi ai serviciilor lor și să nu aibă alternative. E o practică ce contravine legilor ce țin de concurență.

Lovitura pregătită de UE pentru Apple și Google

Potrivit unui draft obținut de Reuters, noua lege vizează direct companii americane mari precum Amazon, Google, Facebook și Apple. Ideea e simplă: UE caută să forțeze acești giganți să ofere acces la datele lor și rivalilor. Practic, se limitează și numărul de aplicații pe care le dețin și care vin preinstalate pe diverse dispozitive.

Legea e gândită în favoarea utilizatorilor europeni, spun oficialii de la Bruxelles. Astfel, aceștia pot să aleagă și alte servicii și aplicații și nu mai rămân captivi doar serviciilor oferite de Google, Apple și alții.  Ar fi de așteptat, într-un scenariu optimist, ca această lege să intre în vigoare până la sfârșitul anului.

Câteva schimbări la care aceste companii s-au văzut obligate să se conformeze au avut loc anul acesta. Îți spuneam că înclusiv în România există alternative. Dacă-ți iei un telefon Android, la configurare vei avea ocazia să alegi între Google sau alte patru servicii – printre care se numără și Yandex, serviciul oferit de ruși.

Cu alte cuvinte, dacă nu vrei să folosești Google Search, motorul de căutare al americanilor, ai la dispoziție și alte variante.

Citește și: