15 ian. 2020 | 08:15

Lipsa zăpezii duce la creșteri de prețuri: cât de mult ne costă seceta la piață

ACTUALITATE
Lipsa zăpezii duce la creșteri de prețuri: cât de mult ne costă seceta la piață

Într-o perioadă în care zăpada din țară este inexistentă în cea mai mare parte, pământul este secetos, fie el și înghețat. Această secetă se va reflecta în prețuri mai mari la legume pentru români.

Agricultorii vin cu avertismente dureroase pentru următoarea perioadă referitoare la prețuri. În medie, prețul legumelor va crește cu aproximativ 20% din cauza secetei, din cauza lipsei zăpezii din miez de iarnă. În același timp, se vor scumpi și derivatele din grâne. Grăul este afectat de secetă și are mari șanse să ducă la o creștere a prețului la pâine.

Până când vor ajunge să apară în comerț cartofii din cultura nouă, ne așteptăm la o creștere de 10-15% a prețului cartofilor pe care îi găsești acum la piață. Această scumpire particulară este dată de reducerea stocurilor din depozite, nu de secetă. Vom vedea scumpiri la piață și din cauza creșterii salariilor. Orice majorare salarială se reflectă în creșterea costurilor cu forța de muncă pentru agricultori, iar acea creștere se reflectă în prețul pe care îl plătești când mergi la cumpărături.

Un alt factor care ne va costa scump pe toți ține de inflație. Bugetarii și pensionarii vor câștiga mai mult în următoarea perioadă cu până la 40%, dar această creștere nu este acoperită de o creștere a producției și duce la creșterea inflației. În consecință, din nou, vom vedea prețuri mai mari. Cea mai clară este însă creșterea cu 20% a prețurilor la legume dată de seceta de pe parcursul iernii.

”În general, INMH prevede un aport de apă mai redus în acest an. În ceea ce privește legumele, există o discuție separată. Acestea se cultivă numai acolo unde se pot iriga. Acum, din cauză că e secetă, sunt afectate rădăcinoasele: ceapă, păstârnac, morcovi. Seceta este mare. În acest an, în sistemul de producere a legumelor, noi ne bazăm pe creșterea suprafețelor de solarii. Noi ne bazăm pe 7-8.000 de hectare de solarii. Ministerul Agriculturii învârte cifra de 4.500 de hectare. Toate culturile ce se programează în solarii nu vor fi afectate de secetă, dar vor fi efectate de temperaturile ridicate când va veni vara. Producția va fi mai mică, așa că vor crește prețurile și vor crește și importurile”, a explicat Dr. Victor Lăcătuș, fostul director al stațiunii de cercetare Vidra în legătură cu fenomenul pe care în întâmpinăm.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele