Levitația asupra celulelor moarte – un proces revoluționar pentru medicină?

Levitația asupra celulelor moarte - un proces revoluționar pentru medicină?

În activitatea delicată a bioingineriei, celulele moarte ajung peste tot – și devin o problemă majoră.

Acum, oamenii de știință din Stanford și-au dat seama cum se pot separa celulele moarte de cele vii, folosind levitația magnetică. Le îndepărtează ușor de supraviețuitorii încă utili, potrivit New Scientist.

La ce ajută, din punct de vedere medical, acest proces

Levitarea magnetică în sine nu este nouă, dar faptul că poate aspira celulele moarte este ceva nou, iar oamenii de știință sunt dornici să arate cum poate îmbunătăți totul, de la cercetarea cancerului până la schele tipărite 3D.

Să luăm cercetarea în domeniul cancerului, de exemplu. În cadrul cercetărilor distribuite online luna trecută, oamenii de știință sugerează că un medicament experimental ar putea fi aruncat pe o mulțime de celule. Pe măsură ce celulele canceroase mor, presupunând că o fac, oamenii de știință le-ar putea levita departe de restul celulelor, ca o modalitate de a urmări și de a cuantifica progresul lor.

Fără levitație, una dintre principalele modalități de separare a vieții de celulele moarte este de a le roti într-o centrifugă până când acestea formează grupuri bazate pe densitate. Acest proces poate fi extrem de distructiv la scară celulară, astfel încât echipa susține că separarea celulelor pe baza semnăturilor magnetice este o abordare mult mai blândă (și, prin urmare, mai utilă).

Apoi, există o imprimare 3D: posibilitatea de a scoate celulele moarte din orice organ sau țesut pe care oamenii de știință încearcă să îl sintetizeze – fără a scoate elementele bune împreună cu acestea – ar face viața mult mai ușoară pentru oamenii de știință care se ocupă de lucrările extrem de delicate.

Deocamdată, cazurile reale de utilizare sunt speculative. Oamenii de știință nu au reușit decât să afle că celulele moarte pot levita, fără a le perturba pe cele care supraviețuiesc. Rămâne de văzut în ce mod va ajuta acest lucru medicina.

Citește și: