Istoria se repetă și în aparențe: călugărul medieval care seamănă cu personalități din prezent

Istoria se repetă și în aparențe: călugărul medieval care seamănă cu personalități din prezent

Savanții implicați în reconstrucția digitală a chipului unui stareț benedictin medieval recunosc că există ceva “puțin familiar” cu privire la rezultate. Imaginea starețului John of Wheathampstead din secolul al XV-lea seamănă cu figurile contemporane.

Imaginea a fost reconstruită de experți folosind scanările CT ale unui craniu bine conservat al starețului John of Wheathampstead, al cărui schelet a fost descoperit în timpul săpăturilor pentru un nou centru de vizitatori la Catedrala St. Albans în decembrie 2017.

De asemenea, au fost folosite și detalii biografice despre stareț, care era o figură puternică în biserica din secolul al XV-lea și era cunoscut pentru tenul său roșcat, notează The Guardian.

Ei spun că orice asemănare cu un Wayne Rooney, Mihail Gorbaciov sau fostul secretar al muncii, John Reid, este complet coincidentă. Este totuși bizar, nu-i așa?

calugar evul mediu trasaturi

John Read, Wayne Rooney si Mihail Gorbaciov

Imaginea face parte dintr-o nouă expoziție la catedrală, programată să coincidă cu zilele de patrimoniu din acest an, începând de vineri, iar vizitatorii se pot convinge singuri de asemănări.

Decanul St. Albans, Jeffrey John, a spus: “Are o înfățișare irascibilă, și are înfățișarea unui om cu care nu ai fi vrut să te confrunți, așa cum se potrivește unuia dintre cei mai puternici ecleziastici ai timpului său.

“Sper că a-l vedea în realitatea sa umană va crește interesul pentru viața lui și pentru rolul central pe care l-a jucat St. Albans Abbey în această țară”.

Proiectul de reconstituire a feței a fost condus de prof. Caroline Wilkinson, directorul Face Lab cu sediul la Universitatea John Moores din Liverpool. Ea a lucrat la o serie de reconstrucții de profil de chipuri din istorie, inclusiv Robert Bruce, Johann Sebastian Bach, Sfântul Nicolae, Richard al III-lea și sora Cleopatrei Arsinoe.

Wilkinson a spus: “Cu cât avem mai multe informații, cu atât va fi mai bună o reconstrucție. Mizăm pentru aspectul cel mai probabil și asta înseamnă să lucrăm cu toate informațiile pe care le avem, astfel încât să fie o estimare cât mai exactă posibil. Nu este o știință exactă”.

“Tot ceea ce facem din perspectivă anatomică și din perspectivă de formă este direct din analiza scheletului, astfel încât forma feței este 100% bazată pe craniu. Ceea ce numim informații texturale provin din surse suplimentare, începând de la culoarea pielii, a ochilor și a părului la coafură, cicatrici, alunițe, riduri sau îmbrăcăminte. Acestea sunt toate lucrurile pe care nu le poți ști din craniu”.

Wilkinson a spus că nu vede o asemănare cu Rooney, în afară de urechile sale, dar a recunoscut că starețul arăta un pic ca Reid sau Gorbaciov.

“Nu cred că arată ca cineva în special. Are o față foarte caracteristică. Se pare că a trăit o viață bună. Nu aș fi spus niciodată că seamănă cu Rooney. Are urechi mari, așa că pot vedea că există o legătură acolo. Arată mai mult ca Gorbaciov, există proporții similare cu fața”, spune ea.

Prof. James Clark, istoric medieval la Universitatea din Exeter, a oferit detalii biografice despre stilul de viață al starețului și condițiile de sănătate.

Descriind imaginea într-un post de blog pentru catedrală, el a spus: “Este o față genială, sugerând un personaj blând, chiar cald și atrăgător și ușor familiar: acesta ar putea fi prietenul sau vecinul de mulți ani în picioare, membru puternic al consiliului parohial”.

El a spus că fața este un “memento valoros că cei care au creat și au îngrijit aceste clădiri remarcabile sunt îndepărtați de noi doar în timp. În spirit și cu siguranță în ceea ce privește aspectul, sunt foarte asemănători cu noi înșine”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: