Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca, pe butuci: câte cazuri de coronavirus au fost depistate

Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca, pe butuci: câte cazuri de coronavirus au fost depistate

Institutul Oncologic Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante din România în lupta împotriva cancerului. Din cauza pandemiei de coronavirus însă, se află într-o situație foarte delicată.

Cluj-Napoca continuă, pe zi ce trece, să se transforme într-un focar al pandemiei. Problema majoră este însă că printre bolnavi se numără și cadre medicale. Încercând să-și formeze o opinie clară despre gravitatea situației cu care se confruntă, Institutul Oncologic Cluj-Napoca a testat până marți 1500 de persoane, pentru depistarea infecțiilor cu Covid-19. Au fost vizați atât angajați, cât și pacienți.

În primul val, au fost identificate 27 de persoane confirmate pozitiv. Este important de reținut că toți aceștia sunt asimptomatici. La scurt timp după începerea demersurilor de testare, prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a anunţat, marţi, că s-au luat măsurile de decontaminare a spaţiilor, iar Institutul Oncologic îşi continuă activitatea.

„Institutul Oncologic a realizat în total 1.500 de teste, fiind depistate 27 de persoane pozitive, din care 21 pacienţi şi șase cadre medicale – trei asistente, o infirmieră, un psiholog şi un medic. Toţi cei 27 sunt asimptomatici iar cadrele medicale şi pacienţii care nu necesită îngrijiri oncologice speciale au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul de Pneumoftziologie. Restul pacienţilor cu îngrijiri oncologice au fost izolaţi pe o secţie a institutului. S-au luat măsurile de decontaminare a spaţiilor iar institutul îşi continuă activitatea”, a spus Abrudean.

Spre deosebire de alte spitale din țară care au probleme majore cu numărul de teste disponibile, se pare totuși că cei de la Institutul Oncologic se numără printre ”norocoși”. Prefectul a precizat că Institutul Oncologic Cluj-Napoca a decis că vor fi testaţi toţi pacienţii care se internează, chiar și în situația în care, la triaj, nu prezintă simptome de COVID-19.

La această oră însă, este greu de estimat corect gravitatea situației, deoarece majoritatea pacienților Institutului nu sunt din județul Cluj. În consecință, ancheta epidemiologică va dura mai mult, conform spuselor prefectului.

Citește și: