Începe programul Rabla: cum iei 1.000 de lei în plus pentru mașina nouă

Începe programul Rabla: cum iei 1.000 de lei în plus pentru mașina nouă
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
11:28 17.03.2020

Programul Rabla pentru 2020 cuprinde trei categorii: mașini clasice și electrice, și electronice. Dacă vrei o mașină clasică, poți primi cu 1.000 de lei în plus. Dar mașina trebuie să fie, într-o anumită măsură, specială.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) cuprinde cele trei tipuri de programe: Rabla Clasic, Rabla Plus și o rabla pentru electrocasnice. Pentru cea din urmă trebuie să știi că noile electrocasnice trebuie să aibă o clasă energetică superioară, cât se poate de eficientă.

Câți bani sunt pentru fiecare program
Clasic – 405 milioane lei (aproximativ 60.000 de mașini uzate scoase din uz)
Plus (mașini electrice și hibrid) – 140 milioane lei (vor putea fi achiziționate și motociclete electrice)
Pentru electrocasnice – 30 milioane lei (înlocuirea a aproximativ 100.000 de electrocasnice vechi; ținta este înlocuirea lor cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic)

Ministerul Mediului a spus însă că, în 2020, programul Rabla are cel mai mare buget de când există. „Va avea cel mai mare număr de beneficiari din ultimii 15 ani: se estimează că în jur de 60.000. Valoarea primei de casare rămâne la 6.500 de lei (1.350 de euro)”, a transmis Ministerul.

Programul Rabla începe oficial pe 17 martie, de la ora 13.

În ce condiții poți primi 1.000 de lei în plus la Rabla

Ministerul Mediului a transmis că prima de casare poate să crească cu încă 1.000 de lei, dacă maşina pe care o alegi are pragul de emisii de 96 de g de CO2 per km. Pe scurt, dacă alegi o mașină cu sistem GPL sau GNC primești și acești bani în plus.

Ministerul a decis și creşterea eco-bonusului pentru maşinile hibride convenţional (cele care nu se încarcă la priză) de la 1.700 de lei la 2.500 de lei.

După cum a spus ministrul Costel Alexe, poți adăuga peste prima de casare două eco-bonusuri şi, astfel, suma decontată de noi din costul maşinii poate să depăşească 2.000 de euro. „Dau şi un exemplu, ca să fie clar pentru toată lumea: dacă vreunul dintre voi alege să cumpere o maşină hibrid convenţional, cu un prag de emisii de 96 de g CO2 i se va putea deconta din costul maşinii peste 2.000 de euro”, a transmis Alexe.

În fine, mai trebuie să știi că, în 2020, Rabla Clasic mai prevede și bani pentru alt tip de vehicule. Cei care vor să-şi cumpere o motocicletă o pot face acum prin programul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Şi în acest caz trebuie casat un autovehicul vechi, iar prima de casare este de 3.500 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Adevărul