Cum vrea UE să ai încărcător universal pentru telefoane (în ciuda Apple)

Cum vrea UE să ai încărcător universal pentru telefoane (în ciuda Apple)
Sursa foto: Steve Johnson / Unsplash

Parlamentul European vrea de mult ca toate telefoanele să aibă un încărcător universal, iar de data aceasta este dispus să ia măsuri ceva mai drastice.

Inițiativa nu este una nouă, iar UE încearcă de mult să convingă toți producătorii de dispozitive mobile că este nevoie de un singur tip de încărcător care să funcționeze pentru toate acestea. Astfel, ar fi o opțiune bună atât pentru mediu, cât și pentru confortul consumatorilor. Totuși, nu toți producătorii sunt deschiși la această propunere, iar Apple este exemplul cel mai bun.

În 2009, Comisia Europeană a fost motivul pentru care cablurile microUSB au devenit atât de populare, în încercarea introducerii încă de pe atunci a unui încărcător universal. Pe atunci, chiar și Apple a pus la dispoziție un adaptor pentru microUSB, însă doar pe teritoriul Europei.

Mai târziu, în 2014, legiuitorii europeni au depus alte eforturi în acest sens. Parlamentul European introducea atunci directiva privind echipamentele radio. Totuși, aceasta nu a avut succes, pentru că nu era decât opțională pentru producătorii de dispozitive.

Uniunea Europeană vrea să forțeze acum introducerea unui încărcător universal

Acum, Parlamentul European vrea să vină cu măsuri mai drastice. Pentru a rezolva problema, parlamentarii dezbat o măsură obligatorie care i-ar forța  pe producătorii de gadgeturi să folosească un port de încărcare standard.

Eforturile Uniunii Europene ar veni și în încercarea micșorării cantității de deșeuri electronice reprezentate de cabluri de reîncărcare. Potrivit estimărilor, în fiecare an sunt produse aproximativ 51.000 de tone de deșeuri care constau în încărcătoare vechi.

Un astfel de încărcător universal ar trebui să se potrivească tuturor telefoanelor mobile, tabletelor, e-book readers, dar și altor dispozitive portabile. Cel mai probabil, va fi vorba despre standardul USB-C.

Cum se vede situația din perspectiva Apple

De-a lungul timpului, Apple n-a fost de acord cu această propunere. În 2019, compania susținea Apple că reglementările privind standardizarea încărcătoarelor pentru telefoane ar „îngheța inovația, mai degrabă decât să o încurajeze”. De asemenea, a menționat și că propunerea este „proastă pentru mediu și inutil de deranjantă pentru clienți”.

În prezent, produsele Apple folosesc portul Lightning. Totuși, noile modele de iPad Pro și MacBook au adoptat standardul USB-C. Astfel, e posibil ca producătorul american să-și fi schimbat puțin perspectiva în ceea ce privește un încărcător universal pentru dispozitivele portabile. De alfel, ar putea chiar să fie forțată de către UE s-o facă.

Pe de altă parte, există zvonuri potrivit cărora Apple ar putea renunța complet la portul Lightning pentru noile iPhone-uri pe care le va lansa în 2021. În schimb, ar urma să treacă exclusiv la încărcarea wireless.

Rămâne de văzut ce vor decide cei din Parlamentul European.

Sursa: Gizmodo