În sfârșit, YouTube șterge clipurile cu conspirații despre coronavirus: care dispar primele

În sfârșit, YouTube șterge clipurile cu conspirații despre coronavirus: care dispar primele

Este plin de conspirații pe YouTube, de cele mai obscure, până la cele mai populare, cu milioane de fani. În cazul celor despre coronavirus, se pare însă că gigantul a decis să facă un pic de curățenie.

Poate cea mai populară teorie a conspirației despre infecțiile cu Covid-19 leagă pandemia de rețelele 5G. Această ipoteză neancorată în realitate a devenit atât de populară încât generează victime și pagube materiale. Mai multe antene pentru comunicații 5G au fost distruse în Marea Britanie din cauza conspirațiilor.

În acest set de circumstanțe, pentru prima oară, YouTube a început să șteargă toate clipurile care crează o conexiune între Covid-19 și rețelele 5G. Partea un pic amuzantă, dacă o putem numi așa, este că vor exista în continuare numeroase conspirații pe YouTube despre 5G, dar nu vor mai fi cele despre coronavirus. Ca o formă de penalizare însă, celelalte conspirații nu vor mai fi recomandate la fel de des.

Regula pe care o încalcă clipurile despre 5G și coronavirus, pentru a ajunge să fie șterse de pe platformă, este ”metode medicale nedovedite” pentru prevenirea infecțiilor cu Covid-19.

Deși aceasta este o veste bună și o măsură inspirată, ar fi fost drăguț ca YouTube să elimine mai multe clipuri, atât alte teorii ale conspirației despre coronavirus, cât și ipoteze absurde despre 5G. În acea direcție însă, se pare că se iau totuși câteva măsuri, dar nu sunt la fel de radicale. În prima fază, nu vor mai apărea printre rezultate la căutare și le va fi dezactivată posibilitatea de monetizare prin reclame.

Este important de reținut că această măsură nu vine de nicăieri, ci la presiunea autorităților britanice. Secretarul de cultură a Regatului Unit a anunțat în urmă cu câteva zile că va purta discuții pe acest subiect cu oficialii Facebook, Twitter și YouTube, pentru eliminarea conținutului conspiraționist.

Citește și:
Etichete: